Dezvăluiri: Profilul votanţilor din turul 1 - George Simion vs. Nicuşor Dan

Nicuşor Dan, George Simion, candidaţii pentru al doilea tur, alegeri prezidenţiale din România (facebook.com / Andrei Curăraru)
Andrei Pricopie
07.05.2025

Directorul INSCOP Research, Remus Ioan Ştefureac, a scos la lumină profilul votanţilor din turul 1: George Simion vs. Nicuşor Dan, realizat în ziua votului pe teritoriul României (nu include Diaspora).

"George Simion a fost votat de mai mulţi bărbaţi decât femei, de mai multe persoane din categoria 30-44 de ani decât restul categoriilor, şi de semnificativ mai multe persoane cu studii primare decât cu studii superioare. Nicuşor Dan a fost votat în egală măsură de bărbaţi şi femei, de semnificativ mai mulţi tineri de 18-29 de ani comparativ cu alte categorii, şi de semnificativ mai mulţi alegători cu studii superioare, decât cu studii medii sau primare", a punctat Remus Ştefureac.

Potrivit şefului INSCOP, George Simion a obţinut semnificativ mai multe voturi decât Nicuşor Dan pe toate categoriile de alegători, cu excepţia tinerilor 18-29 şi a votanţilor cu studii superioare.

"Dacă vom avea aceeaşi prezenţă la vot ca şi în 4 mai, rezultatul finalei e clar. Foarte clar. Dacă însă prezenţa va fi semnificativ mai mare (cu 1,5 - 2 milioane de voturi) pe 18 mai comparativ cu 4 mai, atunci finala se joacă. Orice altă strategie e poezie. Bună şi ea în vremuri de restrişte, dar fără efecte concrete asupra dinamicii electorale. Şi nu, nu suntem încă în Mioriţa, pentru că orice e posibil, chiar şi schimbarea unui destin care pare acum implacabil. Să fim optimişti", a afirmat Remus Stefureac.

Directorul INSCOPA a subliniat însă că, indiferent de deznodământ, rezultatul democratic al votului majorităţii cetăţenilor trebuie respectat, la fel cum orice alegător trebuie tratat cu respect, chiar dacă opţiunile nu convin unora sau altora.

Datele sunt extrase din sondajul INSCOP Research realizat în ziua votului pe teritoriul României (fără Diaspora) în cadrul unui proiect intern de testare şi validare a acestui instrument de cercetare.

Sondajul este reprezentativ pentru populaţia neinstituţionalizată a României, cu vârstă de 18 ani şi peste, care declară că s-a prezentat la vot sau se va prezenta la vot în mod sigur.

Datele au fost culese prin interviuri telefonice, pe un eşantion de 4.490 de respondenţi, dintre care voturi exprimate în număr de respondenţi 2.455. Marjă de eroare maximă admisă este de 2%.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor