Dezincriminarea abuzului în serviciu va antrena pierderi uriaşe pentru cetăţeni
alte articole
Dezincriminarea abuzului în serviciu ar aduce pierderi uriaşe statului român, a explicat joi şefa DNA, Laura Codruţa Kovesi, la digi24.ro, în contextul în care judecătorii Curţii Constituţionale a României urmează să decidă marţi dacă prevederea din Codul Penal privind abuzul în serviciu este sau nu constituţională. Pe lângă faptul că se vor pierde sume importante de bani, de multe ori corupţia a dus la producerea unor tragedii, iar în situaţia în care abuzul în serviciu va fi dezincriminat, se pune întrebarea dacă cei care au comis astfel de fapte vor mai putea fi pedepsiţi sau nu, a subliniat Kovesi.
"În primul rând, ceea ce facem nu facem pentru noi, facem pentru ţară, suntem oameni care vrem să schimbăm ceva şi oameni care vedem zi de zi tragedii, multe dintre ele au fost şi publice şi la cele mai multe dintre acestea corupţia a fost cea care a declanşat comiterea unor astfel de tragedii. Ori, dacă noi dezincriminăm abuzul în serviciu, trebuie să ne punem întrebarea dacă aceste tragedii vor continua sau nu, sau dacă cei care au comis astfel de fapte vor mai putea fi pedepsiţi sau nu", a declarat Kovesi.
Reamintim că CCR a primit, potrivit Mediafax, cel puţin 8 sesizări de neconstituţionalitate legate de articolul 297 din Codul Penal şi articolul 13(2) din Legea nr.78/2000 pentru prevenirea, descoperirea şi sancţionarea faptelor de corupţie, printre care cele aparţinând fostei şefe DIICOT, Alina Bica, implicată în răsunătoare dosare de corupţie, şi baronilor Nicuşor Constantinescu şi Gheorghe Bunea Stancu. Or, dacă aceste sesizări vor fi admise, prejudiciul cauzat României va fi enorm, şi nu numai în termeni de bani, consideră Kovesi.
Potrivit şefei DNA, 42% dintre cazurile anchetate de instituţia pe care o conduce includ infracţiuni de abuz în serviciu, iar prejudiciul se ridică la 620 de milioane de euro numai din dosarele instrumentate anul trecut. În cazul în care această infracţiune este dezincriminată, statul îşi poate lua adio de la aceşti bani. Mai mult, funcţionarii publici vor putea face orice vor, iar în final cei ce vor pierde vor fi cetăţenii, a explicat joi Kovesi.
Kovesi a menţionat că, mai ales în sistemul medical, majoritatea faptelor de corupţie se fac prin abuz în serviciu, care constituie de fapt o mită mascată”. În Sănătate, ajunsă, de când cu scandalul Hexi Pharma în centrul atenţiei opiniei publice, mita este mai mare decât în alte domenii şi, uneori, ajunge până la 20% din valoarea contractelor, spune şefa DNA.
Laura Codruţa Kovesi a mai declarat că mii de funcţionari publici care semnează în fiecare zi contracte, fără să se teamă sau fără să spună că nu ştiu ce să facă, neclaritatea legii fiind o găselniţă invocata de funcţionarii corupţi.
"Se încearcă o generalizare. Faptul că nişte funcţionari publici au fost trimişi în judecată de DNA, acum spun că legea nu e clară”, a spus aceasta.
Conform Laurei Codruţa Kovesi, funcţionarii corupţi s-au specializat şi au ajuns la concluzia că nu e bine să dai un contract prin încredinţare directă, atunci când ar trebui să faci licitaţie, şi să iei mită, în consecinţă mita se face prin contracte, acte adiţionale.
Şefa DNA a precizat că judecătorii de la Curtea Constituţională au cerut un punct de vedere de la DNA şi, referindu-se la decizia pe care CCR urmează să o dea în 15 iunie cu privire la abuzul în serviciu, a reiterat ideea că dacă sunt dezincriminate infracţiuni din competenţa DNA, instituţia nu va mai putea să îşi facă treaba.
Se pune presiune pe sistemul judiciar prin diverse încercări de modificare a legislaţiei şi limitare a competenţelor, a mai adăugat Kovesi.
"Dacă ne uităm la ce se întâmplă în ultimul timp, putem spune că, da, este o presiune care se pune pe sistemul judiciar. (...) Noi suntem DNA şi rezistăm la toate încercările, dar trebuie să fim lăsaţi să ne facem treaba şi să avem cu ce. Dacă ni se taie competenţa, dacă ni se taie instrumentele investigative, nu o să mai putem, nu că nu ne-am dori sau că nu am vrea să facem acest lucru. (...) Singurul motiv care ne-ar putea opri în acest moment să ne facem treaba este să se dezincrimineze infracţiuni care sunt în competenţa noastră", a precizat şefa DNA.