Dezastrul din Sănătate. Spitale colcăind de bacterii, acreditate de ANMCS
alte articole
Scandalul dezinfectanţilor diluaţi arată că acreditările spitalelor sunt făcute pe genunchi, susţine Adevărul. Astfel, în mai multe spitale acreditate anul trecut sau chiar în cursul acestui an, au fost depistate infecţii nosocomiale, aceasta în condiţiile în care UE cere ca evaluarea să fie făcută în baza unor protocoale stricte de prevenire a infecţiilor intraspitaliceşti şi recoltarea de probe.
Potrivit sursei citate, apropierea termenului-limită de evaluare a spitalelor impus de Uniunea Europeană a făcut ca Autoritatea Naţională de Management al Calităţii în Sănătate (ANMCS) să acorde pe bandă rulantă acreditări unităţilor sanitare.
"Miza este una extrem de mare. După termenul-limită care este în luna iulie a acestui an, UE cere ca unităţile medicale neacreditate să nu mai fie finanţate de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate şi, implicit, să fie desfiinţate. Aşa s-a ajuns la situaţia în care, spitale în care bacteriile erau la ele acasă - din sălile de chirurgie, până în cabinete şi saloane - să primească mult-râvnita acreditare, care să le pună la adăpost de legislaţia europeană.", scrie Adevărul.
Astfel, pe lista spitalelor unde au fost descoperite infecţii nosocomiale se numără Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă ”Sf. Apostol Andrei” Galaţi, Spitalul Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ şi Institutul Naţional de Endocrinologie „C.I. Parhon“. Toate aceste spitale au fost acreditate în urmă cu mai puţin de două luni, adică 23 martie 2016, prin ordinul 130 al preşedintelui ANMCS, Vasile Cepoi.
Încrengătura de la ANMCS
"Cristian Toma, mâna dreaptă a preşedintelui ANMCS Vasile Cepoi, în calitate de director general, numeşte evaluatorii care urmează să verifice dacă spitalele respectă standardele de acreditare. Partenera sa consensuală (concubina), Adina Geană, este directoarea Centrului de Management şi Promovarea Sănătăţii, din cadrul Şcolii Naţionale de Sănătate Publică, Management şi Sanitar (SNSPMS). Începând cu luna martie 2015, această şcoală a primit cadou de la premierul Victor Ponta, printr-o Hotărâre de Guvern, monopolul asupra formării evaluatorilor ANMCS, evaluatori care până în acel moment erau formaţi de către CoNAS. Activitatea de evaluare a spitalelor este foarte profitabilă, aşa că Adina Geană nu putea să rămână pe afară. În acelaşi timp, Geană este şi evaluator, dar acordă şi consultanţă spitalelor, în vederea acreditării, prin firma sa GT Management Training & Consulting SRL."
Articolul integral poate fi citit aici