Băsescu îl contrazice pe Iohannis. Nu poţi clasifica informaţii de interes public

Numai un stat criminal ar secretiza informaţii care afectează siguranţa cetăţeanului, a opinat Băsescu, arătând, cu referire directă la cazul Hexi Pharma că legea interzice clasificarea informaţiilor de interes public.
Traian Băsescu
Traian Băsescu (Epoch Times România)

Legea interzice secretizarea oricăror informaţii atunci când este vorba despre interesul public sau despre încălcări ale legii, a declarat fostul preşedinte Băsescu, în contextul în care actualul şef al statului, Klaus Iohannis, a refuzat să comunice opiniei publice dacă SRI l-a informat sau nu pe tema dezinfectanţilor din spitale, motivând că "informările pe care le primeşte preşedintele României sunt secrete şi strict secrete."

''Cu sistemul sanitar, da, au fost, are dreptate SRI-ul, s-au trimis foarte multe informări, în niciun caz însă despre Hexi Pharma, şi în niciun caz la preşedinte. Iată ce scrie la articolul 5 , legea 182. Se interzice clasificarea ca secrete de stat a informaţiilor, datelor sau documentelor, în scopul ascunderii încălcării legii. Asta de la Hexi Pharma nu o fi fost încălcare de lege? În scopul ascunderii, încălcării legilor, a erorilor administrative, a ascunderii accesului la informaţii de interes public. Problema cu Hexi Pharma nu e de interes public?'', a afirmat fostul preşedinte, citat de B1 TV, la RTV.

"Numai un stat criminal ar secretiza informaţii care afectează siguranţa cetăţeanului'', a mai opinat Băsescu.

Traian Băsescu a mai adăugat că nu CSAT ar trebui să dispună declasificarea informaţiilor respective, regula fiind că cel care secretizează să dispună şi desecretizarea.

Declaraţiile fostului preşedinte vin în contextul în care, forţat de împrejurări - mai exact de o ancheta a lui Cătălin Tolontan, din care reieşea că serviciile ştiau de ani de zile de neregulile din spitale - SRI a anunţat că a trimis circa 100 de informări beneficiarilor legali. Ulterior, Administraţia Prezidenţială a comentat cu un sec "informările pe care le primeşte preşedintele României sunt secrete şi strict secrete", în timp ce premierul Cioloş a anunţat că aşteaptă de la Eduard Hellvig o sinteză a informărilor pe care le are.

"Am primit mai multe informaţii în aceste zile şi de la SRI. Apropo, domnul director mi-a arătat că în ultimii ani a trimis autorităţilor guvernamentale mai multe informări legate inclusiv de infecţiile nosocoliale. L-am rugat să-mi trimită o sinteză şi mi-a trimis o sinteză a informaţiilor pe care le avea, inclusiv potenţiale probleme la modul în care s-au negociat şi semnat anumite contracte'', a declarat Cioloş.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne