Deţinuţii, din nou în atenţia Puterii. Cazanciuc vrea să-i facă îngrijitori de monumente istorice

Deţinuţii - deveniţi una dintre principalele preocupări ale politicienilor - s-ar putea face utili societăţii contribuind la îngrijirea monumentelor istorice, consideră fostul ministru al Justiţiei, Robert Cazanciuc.
Robert Cazanciuc
Robert Cazanciuc (Epoch Times România)

Fost ministru al Justiţiei, actualmente senator PSD, Robert Cazanciuc a găsit o soluţie inedită vizând rolul deţinuţilor în societate. Într-o scrisoare deschisă adresată miniştrilor Justiţiei, Apărării Naţionale şi Culturii, Cazanciuc propune ca deţinuţii să se facă utili în plan social contribuind la îngrijirea monumentelor istorice. Ideea a fost agreată de Tudorel Toader.

"Recenta decizie a Curţii Europene a Drepturilor Omului pronunţată în materia condiţiilor de detenţie din România a reprezentat un prilej de amplă dezbatere asupra paşilor de urmat în soluţionarea problemei supraaglomerării penitenciarelor şi a respectării drepturilor fundamentale.

Până la punerea în practică a strategiilor şi a planurilor de reintegrare socială a deţinuţilor, precum şi de reabilitare a infrastructurii penitenciare, aş dori să vă supun atenţiei un proiect prin care persoanele aflate în executarea unor pedepse să contribuie la îngrijirea monumentelor istorice aflate în raza teritorială a locului de detenţie", propune Cazanciuc.

În sprijinul propunerii sale, senatorul vorbeşte despre datoria îngrijirii monumentelor istorice ridicate în memoria celor care şi-au dat viaţa în bătăliile Primului Război Mondial, prezentând-o ca pe o uriaşă oportunitate care nu trebuie justificată prin legi, regulamente sau fişe de post.

"Nu trebuie să căutam în legi, regulamente sau fişe de post, atribuţii pentru o asemenea “sarcină”, ci trebuie să ne gândim la uriaşa oportunitate de a nu fi doar trăitorii vremurilor noastre, ci făuritorii lor.

Ministerele apărării şi culturii au un rol major în păstrarea vie a jertfei eroilor neamului, dar cu siguranţă nu vor putea doar prin resurse proprii să acorde monumentelor ostaşilor români îngrijirea de care au parte cele ale eroilor americani, germani, francezi sau britanici, căzuţi în afara graniţelor propriilor ţări", scrie Cazanciuc.

Cât despre deţinuţi, fostul ministru susţine că pentru o persoană aflată într-un penitenciar "cu o suprafaţă de 10 ori mai mică decât cea conform standardelor", îngrijirea unui monument nu va fi nu doar “o ieşire la muncă”, ci şi o lecţie care va contribui la reintegrarea lui în societate.

"Susţin - frumoasa iniţiativă!", îi transmite actualul ministru, Tudorel Toader, printr-un comentariu la scrisoarea postată pe Facebook de Cazanciuc.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne