Societatea civilă, avertisment pentru PSD-ALDE: Abandonaţi tentativele de a reînvia OUG 13 altfel ieşim în stradă

Organizaţiile civice se pregătesc de proteste în stradă în cazul adoptării legii graţierii şi modificării legislaţiei penale în favoarea infractorilor.
Protest
Protest (Mihuţ Savu / Epoch Times România)

Mai multe mişcări şi organizaţii civice, care s-au născut în stradă în Bucureşti, Timişoara, Cluj, Iaşi, Sibiu, Oradea, Arad şi Craiova în urma protestelor din ultimii ani şi ca reacţie la corupţia politică şi la încercările succesive de a stopa lupta anti-corupţie, au solicitat miercuri, în cadrul unui comunicat de presă, majorităţii parlamentare să abandoneze imediat şi definitiv tentativele de a reînvia ordonanţa 13 prin proiectul de lege privind graţierea şi de a dezincrimina de facto conflictul de interese.

În caz contrar, Iniţiativa România, Iniţiativa Timişoara, Uniţi Salvăm Sibiu, Aradul Civic, Oradea Civică, Corupţia Ucide, ACTI Craiova, Civica Iaşi şi #Rezistenţa ameninţă că "de data aceasta singura alternativă acceptabilă pentru noi vor fi mişcările de stradă până la ieşirea PSD şi a aliaţilor pro-corupţie de la guvernare."

"De la alegerile parlamentare de anul trecut şi până astăzi, singura preocupare constantă a majorităţii parlamentare şi a Guvernului a fost să slăbească independenţa justiţiei şi mecanismele anti-corupţie. Câştigarea alegerilor nu este un cec în alb pentru o atitudine discreţionară a Guvernului, deraierea de la valorile democratice, dispreţul faţă de statul de drept şi capturarea instituţiilor statului de către reţele de corupţie. Dimpotrivă, asaltul împotriva statului de drept este un motiv suficient de pierdere a legitimităţii de a conduce această ţară.

Rugăm românii care au ieşit în stradă în februarie 2017 să fie pregătiţi pentru noi proteste în cazul în care situaţia o va cere. Nevoile românilor şi ale ţării nu îşi găsesc răspunsuri valide în autoritarism şi corupţie, în jaf şi risipa banului public, în lipsă de transparenţă şi iresponsabilitate guvernamentală şi, cu siguranţă, nu în legalizarea prin graţiere sau amnistie a hoţiei generalizate la vârful statului român. Cerem, de asemenea, Preşedintelui României să nu promulge legea de modificare a Codului penal prin care s-a schimbat definiţia conflictului de interese şi să o trimită la Parlament pentru reexaminare", au transmis organizaţiile.

Cine sunt semnatarii

Iniţiativa România, mişcare civică născută în noiembrie 2015 după tragedia din Colectiv,

Iniţiativa Timişoara, mişcare civică formată prin asocierea a 16 organizaţii neguvernamentale din Timişoara după adoptarea OUG 13,

Uniţi Salvăm Sibiu, grup civic apărut în 2013 în urma mişcărilor civice din Sibiu pentru salvarea Roşiei Montane,

Oradea Civică, grup civic născut în februarie 2017 după adoptarea OUG 13,

Corupţia Ucide, comunitate civică născută în noiembrie 2015 după tragedia din Colectiv,

Aradul Civic, grup civic născut în februarie 2017 după adoptarea OUG 13,

Asociaţia Civică pentru Transparenţă şi Implicare Craiova, grup civic născut în februarie 2017 după adoptarea OUG 13,

Civica Iaşi, organizaţie neguvernamentală înfiinţată în decembrie 2014 pentru un Iaşi mai bine guvernat şi o comunitate mai implicată,

#REZISTENŢA, platformă civică născută în urma protestelor masive împotriva corupţiei din februarie 2017.