Ministerul Justiţiei sabotează dezbaterea publică pe legea modificării Codurilor Penale

Doar câteva persoane au avut "privilegiul" să participe la prima "mare" dezbatere publică organizată de Ministerul Justiţiei pe un subiect de mare interes. De ce? Un ONG braşovean vorbeşte de "sabotaj" şi încălcarea grosolană a legii.
Tudorel Toader(Minstrul Justitiei),
Tudorel Toader(Minstrul Justitiei), (Florin Chirila/Epoch Times)

Ministerul Justiţiei a sabotat dezbaterea publică din 26 aprilie privind modificarea Codului Penal şi a Codului de Procedură Penală, prin încălcarea prevederilor Legii 52/2003, privind transparenţa decizională, acuză Alianţa pentru Combaterea Abuzurilor, la câteva ore după ce dezbaterea pe tema unuia dintre cele mai fierbinţi subiecte ale momentului s-a desfăşurat marcată de "discreţie", accesul presei la discuţii fiind interzis.

Alianţa pentru Combaterea Abuzurilor, organizaţie care ceruse expres în scris ministerului ca reprezentanţii săi să fie înscrişi la cuvânt în cadrul dezbaterii, atrage atenţia că la discuţiile de astăzi despre a căror organizare n-a fost informată, a participat ”copleşitorul” număr de 9 persoane (dintre care 5, reprezentând asociaţii sau fundaţii), iar accesul presei a fost restricţionat pe motiv că ”au loc discuţii tehnice a căror publicitate nu se impune."

"Această scădere drastică şi periculoasă a interesului societăţii civile pentru proiectele de lege care acum aproape trei luni de zile aduceau la dezbaterea publică, peste 200 de persoane, nu este însă naturală ci artificială. Ea este, în primul rând, consecinţa comunicării dezastroase a Ministerului Justiţiei care a încălcat grosolan prevederile legii 52/2003, a transparenţei decizionale, tratând această dezbatere ca pe chestiune absolut derizorie.

Astfel, potrivit art. 7. alin. (1) din legea respectivă, Ministerul Justiţiei nu avea doar obligaţia de a posta pe site proiectul de modificare legislativă (cum a făcut-o în 19 aprilie 2017http://www.just.ro/proiect-de-lege-pentru-modificarea-şi-completarea-legii-nr-2862009-privind-codul-penal-a-legii-nr-1352010-privind-codului-de-procedura-penală-2/) ci şi OBLIGAŢIA de a transmite acest proiect către mass-media centrală sau locală şi către toate persoanele care au solicitat acest lucru. Or, proiectul nu a fost trimis nici mass-mediei (cu consecinţa cvasi-inexistenţei ştirilor despre dezbatere) şi nici celor care au cerut acest lucru. Exemplul nostru este mai mult decât sugestiv: În data de 6 aprilie 2017, asociaţia Alianţa pentru Combaterea Abuzurilor a trimis către Ministerul de Justiţie o petiţie formulată în baza legii 52/2003 (pe care o ataşăm) solicitând printre altele, să ni se transmită proiectul de modificare a codurilor şi să se organizeze o dezbatere publică la sediul M.J. (dezbatere care, potrivit art. 7, alin. (9) şi (10) din Legea 52/2003 nu se organizează decât la cererea unei organizaţii legal constituite sau a unei alte instituţii publice).

Petiţia a fost înregistrată cu nr. 31930/07.04.2017 iar în data de 12.04.2017, am primit din partea M.J. răspunsul sec şi ridicol, potrivit căruia ”procedura de transparenţă decizională prevăzută de art. 7 din Legea 52/2003 se desfăşoară după afişarea pe site-ul MJ a respectivului proiect de act normativ în condiţiile în care, chiar afişarea pe site era o procedură prevăzută de art. 7 din Legea 52/2003)", atrag atenţia reprezentanţii organizaţiei, în comunicatul de presă remis Epoch Times.

"Pentru că am cerut să ni se transmită proiectele de lege şi pentru că eram convinşi că aceste proiecte vor fi mediatizate suficient, nu am mai urmărit site-ul M.J. aflând de dezbatere de-abia astăzi de dimineaţă de la un jurnalist ţinut la uşa respectivei dezbateri pentru a nu perturba schimbul de replici mult prea ”tehnice” dintre Ministrul Tudorel Toader şi cei 9 participanţi", mai adaugă reprezentanţii ONG-ului.

Alianţa pentru Combaterea Abuzurilor mai informează că, revăzând anunţul referitor la organizarea dezbaterii din 26. 04, postat în data de 19 aprilie, a constat că MJ încalcă prevederile legale şi în alte privinţe:

"Astfel, instituţia în cauză ”uită” să fixeze perioada destinată primirii de propuneri/sugestii în scris, încearcă să limiteze implicit participarea la dezbatere anunţând din nou că ”sala în care este organizată” are doar 50 de locuri şi împarte discriminatoriu participanţii la dezbatere, în ”amatori” (convocaţi la botul calului pe 26 aprilie într-o sală de 50 de locuri şi limitaţi în timpul de exprimare la 3 min./persoană/ONG) şi ”profesionişti” (convocaţi pe îndelete, pentru data de 15 mai fără limitări de spaţiu sau de timp de exprimare) în condiţiile în care, potrivit legii, la întâlnirea afectată dezbaterii publice au acces deopotrivă şi împreună atât persoanele fără pregătire juridică ori organizaţiile legal constituite care nu reprezintă interesele juriştilor/magistraţilor cât şi profesionişti ai dreptului şi organizaţiile acestora", susţin reprezentanţii ONG-ului.

În opinia organizaţiei, rezultatul "acestor bâlbâieli organizatorice", fie ele intenţionate sau nu, au dus la ratarea şansei deosebite ca proiectele de modificări ale CP şi CPP "incomparabil mai bune/corecte decât cele iniţiate de ministrul de tristă amintire, Iordache ”altă întrebare" să plece spre "eşafodul Parlamentului lui Dragnea, Şerban sau Nicolicea", având în spate o legitimare consistentă din partea societăţii civile.