Desenul lui Leonardo "Testo di orso" va fi scos la licitaţie la Londra în luna iulie

"Testo di orso" circa 1480, Leonardo da Vinci
"Testo di orso" circa 1480, Leonardo da Vinci (Courtesy of Christie's)

De la prima sa prezentare într-o expoziţie în 1937, desenul "Testo di orso" (Capul unui urs) a fost expus ulterior în muzee din întreaga lume, inclusiv la marea expoziţie dedicată lui Leonardo da Vinci de către National Gallery din Londra în 2011-12. De asemenea, a fost prezentată la Luvru din Abu Dhabi, Muzeul Puşkin din Moscova şi Muzeul Ermitaj din Sankt Petersburg.

"Testo di orso", Leonardo da Vinci
"Testo di orso", Leonardo da Vinci (Courtesy of Christie's)

Această lucrare se leagă de trei studii similare la scară mică având ca temă animalele: un studiu pe două pisici şi un câine aflat în custodia British Museum din Londra; o foaie pe două feţe cu studii despre labele unui câine de la National Galleries of Scotland din Edinburgh; un studiu al unui urs care merge din colecţia Lehman de la Metropolitan Museum of Art din New York. Toate studiile datează din prima jumătate a anilor optzeci ai secolului al XV-lea. Chipul ursului este foarte apropiat de cel al herminei prezent în “Dama cu hermină”, o pictură realizată de Leonardo da Vinci probabil între anii 1483 şi 1490, aflată la Muzeul Czartoryski din Cracovia, Polonia.

Ben Hall, preşedintele departamentului 'Old Master Paintings' de la Christie's din New York, a comentat: „Sunt încântat că această capodoperă, una dintre cele mai importante opere ale Renaşterii aflate încă în mâini private, a fost încredinţată din nou casei Christie's după ce a fost vândută pentu prima dată în anul 1860. Lucrarea a fost deţinută de unii dintre cei mai distinşi colecţionari ai anticilor maeştri timp de multe secole, fiind în posesia actualului proprietar din 2008. A fost admirată în întreaga lume, fiind expusă în muzee de prestigiu, iar Christie's este onorată acum să aducă această lucrare a lui Leonardo pe piaţa de artă în această perioadă".

"Testo di orso" va fi prezentată pentru a fi vândută pe 8 iulie la Christie's din Londra. Preţul estimat este cuprins între 8 şi 12 milioane de lire sterline.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură