"Automa cavaliere": robotul conceput de Leonardo Da Vinci [video]
alte articole
Leonardo Da Vinci, geniu multilateral al Renaşterii italiene, este cunoscut pentru picturile sale, cum ar fi Mona Lisa sau Cina cea de Taină. Sunt cunoscute, de asemenea, proiectele sale de instrumente futuriste cum ar fi aparate zburătoare, paraşuta, costumul de scafandru, bicicleta şi multe altele.
Automa Cavaliere (Robotul lui Leonardo) este un proiect conceput în jurul anului 1495, probabil după studiile de anatomie ale marelui inventator. Se presupune că Leonardo a prezentat cavalerul său mecanic în timpul unei petreceri la curtea lui Ludovico Sforza, probabil cu ocazia nunţii nepoatei sale. Cu toate acestea, nu există dovezi clare despre implementarea reală a robotului.
Doar în 1950, datorită studiilor realizate de Carlo Pedretti, unul dintre cei mai mari experţi în lucrările lui Leonardo, s-a înţeles că unele desene conţinute în Codex Atlanticus şi în alte note împrăştiate, ar putea reprezenta un robot. Urmând această intuiţie şi respectând desenele cu fidelitate, a fost construit un robot complet funcţional. Realizarea nu a fost uşoară, deoarece fiecare parte a robotului era desenată pe o singură foaie, fără explicaţii privind modul în care se poate asambla totul şi, de multe ori, împreună cu alte desene şi proiecte, a provocat confuzie în ideile cercetătorilor.
Robotul este un războinic, îmbrăcat în armură medievală germano-italiană şi se pare că era în stare să facă mai multe mişcări asemănătoare celor umane. Aceste mişcări includ aşezarea, mişcarea braţelor, a gâtului. Acest robot este parţial rezultatul cercetării anatomice a lui Leonardo din Canonul proporţiilor unde este descris Omul vitruvian.
Robotul lui Leonardo se mişca. Nu era acţionat electric, ci pus în mişcare cu ajutorul unui sistem de corzi şi scripeţi. El corespundea modelului de corp uman aşa cum l-a înţeles Leonardo în urma studiilor sale de anatomie. Corzile erau poziţionate în locul nervilor şi muşchilor, iar scripeţii în locul articulaţiilor. Tracţiunea şi relaxarea acestora făceau posibilă mişcarea membrelor. Îşi putea roti capul cu ajutorul unui gât flexibil, putea deschide şi închide maxilarele (aproape corect din punct de vedere anatomic), putea să-şi mişte braţele, să se aşeze şi să se ridice. În desen, robotul arăta ca un cavaler îmbrăcat într-un fel de armură şi fusese proiectat cu două sisteme care acţionau separat - unul care controla partea de jos (picioarele, labele picioarelor şi şoldurile), iar celălalt pentru partea de sus (braţele, umerii, palmele).
Un prim model al modelului Automa Cavaliere a fost creat în 1996 de către Mark Elling Rosheim, expert în robotică din SUA, care s-a inspirat din proiectele lui Leonardo pentru a construi mai târziu roboţii dezvoltaţi pentru NASA.
Astăzi, multe replici ale Robotului lui Leonardo sunt expuse în numeroase muzee din întreaga lume.