Desemnarea candidatului la funcţia de preşedinte al CSJ din R.Moldova contestată în judecată

După ce societatea civilă şi partenerii externi ai Republicii Moldova au criticat desemnarea candidatului pentru funcţia de preşedinte al CSJ, Mihai Poalelungi, acum şi avocatul Andrei Năstase contestă acest lucru în instanţă de judecată.
Maria Maevschi
14.03.2016

alte articole

Mihai Poalelungi, preşedintele CSJ şi Andrei Năstase, liderul Platformei DA (zdg.md)
Maria Maevschi
14.03.2016

Liderul Platformei Demnitate şi Adevăr, Andrei Năstase a contestat în instanţa de judecată procedura de desemnare judecătorului Mihai Poalelungi pentru un nou mandat la conducerea Curţii Supreme de Justiţie. Andrei Năstase a mai solicitat şi suspendarea actului de desemnare pe durata examinării.

În opinia preşedintelui Platformei DA, Poalelungi nu este o persoană integră.

„Scenariul de alegere a noului preşedintele al Curţii Supreme de Justiţie (CSJ) de către Consiliul Superior al Magistraturii denotă abuzul şi subordonarea acestuia clanului oligarhic din Republica Moldova. Şedinţa a fost regizată, există suspiciuni că membrii CSM au fost mituiţi şi intimidaţi”, a declarat avocatul.

Năstase a ţinut să amintească opiniei publice, că pe durata mandatului anterior în calitate de şef al CSJ, Poalelungi a comis „mai multe ilegalităţi care au prejudiciat bugetul de stat, imaginea Republicii Moldova şi au contribuit la degradarea justiţiei moldoveneşti”.

„Candidatul la funcţia de preşedinte al Curţii Supreme de Justiţie a fost implicat în atacurile raider. El i-a protejat pe cei care au spălat prin sistemul bancar moldovenesc peste 20 de miliarde de dolari, el şi-a dat acordul ca cei care au permis această spălare să primească funcţii în mai multe instituţii ale statului”, se arată în cererea de chemare în judecată, conform Independent.md.

Năstase s-a arătat oarecum nemulţumit de faptul că „acţiunea de chemare în judecată are loc la Curtea Supremă de Justiţie, din completul care examinează cazul făcând parte Druţă, Clevadî, Sterniolă sau Cobăneanu, judecători care sunt apropiaţi ai lui Poalelungi şi au participat la scheme alături de acesta”.

Menţionăm că Mihai Poalelungi a fost desemnat în calitate de candidat pentru funcţia de preşedinte al CSJ la mijlocul lunii februarie 2016. Şedinţa de numire a fost boicotată de către sociatatea civilă care a criticat dur acesta procedură şi de unele partide de opoziţie. Notabil este faptul că desemnarea lui Mihai Poalelungi pentru această funcţie a stârnit controverse şi din considerentul că acesta a fost singurul candidat la fotoliul de preşedinte al CSJ, instituţie pe care o conduce din anul 2012.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor