Cele mai importante furturi de bijuterii din lume din ultimii 10 ani

Prejudiciul creat de furtul de bijuterii înregistrat duminică la hotelul de lux Carlton din Cannes se ridică la 136 milioane de dolari, respectiv circa 103 milioane de euro, acesta fiind unul dintre cele mai importante jafuri comise în lume în ultimii ani.
O parte din bijuteriile furate de la casa Harry Winston din Paris în 2008 recuperate de politia franceza in 2009, dupa arestarea şi interogarea a 25 de persoane. (FRANCOIS GUILLOT / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
29.07.2013

Prejudiciul creat de furtul de bijuterii înregistrat duminică la hotelul de lux Carlton din Cannes se ridică la 136 milioane de dolari, respectiv circa 103 milioane de euro, acesta fiind unul dintre cele mai importante jafuri comise în lume în ultimii ani.

AFP prezintă o cronologie a celor mai importante cazuri de furturi de bijuterii înregistrate în ultimii zece ani în lume, enumerate în funcţie de ordinea descrescătoare a importanţei lor.

- 15 - 16 februarie 2003: În Belgia, hoţii ating, cu o pradă evaluată la circa o sută de milioane de euro, recordul mondial la acea vreme la furtul de bijuterii şi diamante. Peste 120 din cele 160 de seifuri ale Diamond Center, o clădire foarte protejată situată în centrul cartierului bijutierilor din Anvers, sunt golite de conţinut, fără ca sistemele de alarmă să se declanşeze.

- 4 decembrie 2008: În Franţa, furt de 85 milioane de euro în bijuterii comis la casa Harry Winston, de pe bulevardul Montaigne din Paris, de trei bărbaţi care sustrag aproape toate podoabele expuse în local. În iunie 2009, poliţia a anunţat că a recuperat 80% din pradă.

- 25 februarie 2005: În Olanda, este furat un vehicul al companiei KLM, la aeroportul Schipol din Amsterdam, în care se aflau diamante şi bijuterii în valoare de 75 milioane de euro care ar fi trebuit îmbarcate la bordul unui avion cu destinaţia Anvers, Belgia.

- 6 august 2009: În Marea Britanie, sunt furate bijuterii în valoare de peste 40 milioane de lire sterline (circa 68 milioane de euro) de la casa de bijuterii Graff Diamonds, în centrul Londrei.

- 18 februarie 2013: În Belgia, bărbaţi bine înarmaţi şi deghizaţi în poliţişti comit un asalt spectaculos pe aeroportul din Bruxelles, sustrăgând diamante estimate la 50 milioane de dolari (circa 38 milioane de euro).

- 5 martie 2004: În Japonia, bijuterii în valoare de circa 22 milioane de euro sunt furate de trei sârbi, membrii ai organizaţiei Panterele roz, reţea internaţională de criminali din fosta Iugoslavie.

- 5 martie 2007: În Belgia, mai multe diamante estimate la 21 milioane de euro sunt furate dintr-o agenţie bancară din Anvers.

Totodată, Marsilia şi pe Coasta de Azur franceză, ale căror palate atrag o bogată clientelă internaţională, au cunoscut în ultimii ani mai multe cazuri de furturi de bijuterii, din care AFP le prezintă pe cele mai importante:

- 13 iunie 2009: Trei bărbaţi fug cu 15 milioane de euro, în urma unui jaf comis într-un magazin al casei de bijuterii Cartier din Cannes.

- 28 mai 2010: Un comando fură la Marsilia bijuterii în valoare de şapte milioane de euro, luând ostatici un vânzător de produse en-gros şi pe familia acestuia, la locuinţa lor.

- 20 septembrie 2002: Doi bărbaţi înarmaţi fură bijuterii în valoare de trei milioane de euro dintr-o bijuterie la Cannes.

- 23 mai 2013: Un colier cu diamante estimat la două milioane de euro de casa de bijuterii elveţiană De Grisogono este furat în timpul unei recepţii la Cap-d'Antibes, organizată în marja festivalului de film de la Cannes. Câteva zile mai târziu, bijuterii aparţinând casei Chopard, estimate la un milion de euro, au dispărut din hotelul Novotel. Acestea se aflau în seiful camerei de hotel ocupate de angajata americană a casei de bijuterii.

- 30 august 2005: Ceasuri şi bijuterii în valoare de două milioane de euro sunt furate de la Julian, la Saint-Tropez de membri ai reţelei Panterele roz.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor