Deschidere de an universitar la Şcoala Normală Superioară Bucureşti

Epoch Times România
01.10.2010

Aproximativ 40 de studenţi din anul întâi şi doi la studii masterale de matematică, informatică şi biochimie au început, joi, anul universitar 2010-2011 la Şcoala Normală Superioară Bucureşti (SNSB), instituţie de învăţământ superior complementară sistemului universitar existent, ce oferă studenţilor de elită programe de masterat în colaborare cu centre universitare de vârf din Europa, SUA şi Japonia.

"Avem intenţia să păstrăm nivelul şcolii de matematică al României. Această şcoală a fost creată după forma şcolii de matematică franceză pentru studenţii extrem de valoroşi. La ARACIS se discută dosarul de acreditare instituţională şi nu cred că vor fi probleme la acreditare pentru că şcoala a ieşit bine în urma evaluării", a declarat joi prorectorul SNSB Vasile Brânzănescu, în cadrul festivităţii de deschidere a anului universitar.

La rândul său, cel de-al doilea prorector al SNSB Radu Purice a susţinut că membrii comisiei de evaluare a ARACIS au avut opinii pozitive despre instituţia de învăţământ superior. "Este un proces lung cel al acreditării prin lege. Sper că vom putea deschide noi canale de colaborare cu Şcoala Normală Superioară din Paris şi cu alte instituţii de învăţământ superior cu care avem iniţiate proiecte comune de masterate", a mai spus prorectorul.

Prezent la festivitatea de deschidere, decanul Departamentului de biochimie al SNSB, Ştefan Szedlacsek, a atenţionat asupra pierderii interesului tinerilor români faţă de acest domeniu şi şi-a manifestat speranţa ca pe viitor departamentul pe care îl conduce să atragă mai mulţi studenţi la programele masterale.

"În urmă cu doi ani, când am format departamentul am avut 7 studenţi, acum un an 8, iar acum sunt deocamdată 2, dar mai organizăm şi a treia sesiune de admitere şi sperăm să mai vină încă 3 studenţi", a afirmat decanul.

Şcoala Normală Superioară Bucureşti (SNSB) a fost creată în 2001 la iniţiativa unui grup de oameni de ştiinţă reuniţi în cadrul Fundaţiei "Şcoala Normală Superioară", al căror obiectiv declarat a fost realizarea în România a unei instituţii capabile să ofere un învăţământ de nivel masteral în ştiinţele exacte, la standardele lumii occidentale (Europa, SUA şi Japonia) şi orientat către atragerea elitei studenţilor români către o carieră în cercetarea de vârf şi conectarea lor mai bună cu activitatea de cercetare din ţară. Nu se percep taxe şi se acordă prime de examen în funcţie de rezultate. Mulţi dintre foştii olimpici internaţionali au decis să studieze la SNSB alegând astfel să rămână în România pe perioada studiilor universitare.

Modelul unei astfel de instituţii există deja pe plan mondial în Şcolile Normale Superioare din Franţa, în Şcoala Normală Superioară din Pisa şi în Colegiile de pe lângă Universităţile Oxford şi Cambridge.

Activitatea didactică este asigurată de către profesori invitaţi. Fiecare student este ghidat profesional, pe perioada studiilor la SNSB, de către un tutore.

SNSB funcţionează cu 3 cicluri: ciclul masteral, ciclul pregătitor, care se constituie în pregătire pentru ciclul masteral la SNSB, admiterea fiind făcută prin examen, şi ciclul de iniţiere. În timpul ciclului pregătitor studenţii sunt obligaţi să frecventeze şi să finalizeze studiile universităţii de origine până la obţinerea diplomei de licenţă la respectiva universitate.

Ciclul de iniţiere este destinat studenţilor din anii întâi şi doi universitari în scopul oferirii unei perspective înspre activitatea de cercetare în domeniul respectiv. Nu există examen de admitere, nici examen la sfârşitul cursurilor şi nici certificat de absolvire din partea SNSB.

Studenţii SNSB nu plătesc taxe de studiu şi primesc prime pentru examene şi dizertaţii, în funcţie de rezultatele obţinute.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor