Japonia denunţă noua legislaţie maritimă şi intruziunile teritoriale ale Chinei

Ministrul Apărării nipon, Itsunori Onodera, a criticat duminică noile restricţii de pescuit impuse unilateral de China în Marea de Sud a Chinei cât şi zona de apărare aeriană stabilită abuziv deasupra Insulelor Senkaku, cele două incidente stârnind mai multe tensiuni pe plan internaţional, informează Reuters.
Ministrul japonez al Apărării, Itsunorii Onodora în urma unui exerciţiu militar, 12 ianuarie 2014. (YOSHIKAZU TSUNO / AFP / Getty Images)
P. P.
13.01.2014

Ministrul Apărării nipon, Itsunori Onodera, a criticat duminică noile restricţii de pescuit impuse unilateral de China în Marea de Sud a Chinei cât şi zona de apărare aeriană stabilită abuziv deasupra Insulelor Senkaku, cele două incidente stârnind mai multe tensiuni pe plan internaţional, informează Reuters.

În dimineaţa zilei de duminică, două nave aparţinând Chinei au intrat pentru scurt timp în apele teritoriale ale Japoniei în apropierea Insulelor Senkaku, teritoriu contestat de China.

”Noi nu putem trece cu vederea astfel de încălcări teritoriale repetate. În plus faţă de eforturile diplomatice, vom coopera cu Paza de Coastă şi vom apăra teritoriul nostru şi apele teritoriale din jurul Senkaku”, a transmis Onodera.

Declaraţia ministrului apărării japoneze a fost făcută la finalul exerciţiului de paraşutare ale ”Forţelor de Apărare Naţională”, brigada de elită, conceput pentru a completa abilităţile soldaţilor la apărarea şi recapturarea insulelor îndepărtate.

La finalul exerciţiului militar, ministrul Apărării a condamnat noile legislaţii ale Chinei şi a reamintit că asemenea încălcări ale legilor internaţionale sunt un afront adus comunităţii internaţionale.

”Stabilirea legislaţiei unilateral, ca şi cum ar fi propriile ape teritoriale, precum şi impunerea unor restricţii asupra navelor de pescuit, nu este ceva ce poate fi tolerat pe plan internaţional. Mă tem că nu numai Japonia, ci societatea internaţională ca un întreg are o preocupare în privinţa Chinei care ameninţă în mod unilateral ordinea internaţională existentă”, a declarat ministrul.

Vineri, Washingtonul a numit regulile de pescuit ”provocatoare şi potenţial periculoase”, declaraţie ce a stârnit o replică dură din partea ministerului de externe al Chinei.

”China nu a oferit nicio explicaţie sau principiu inclus în legea internaţională pentru aceste pretenţii maritime extinse”, a mai transmis, joi, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat american, Jennifer Psaki.

Noua încercarea a Chinei de a-şi schimba status quo-ul a atras mai multe reacţii şi din partea comunităţii internaţionale. Ţările din vecinătatea sud-estică sunt deja alarmate de spaţiul aerian impus unilateral asupra Insulelor Senkkaku. Coreea de Sud, Indonezia, Japonia şi Statele Unite au declarat zona defensivă aeriană drept abuzivă şi au ignorat existenţa ei.

Paza de coastă a Chinei şi Japoniei s-au urmărit reciproc în zona insulelor disputate de mai multe luni, însă noua legislaţie impusă de la 1 ianuarie a sporit şi mai multe temerile unei confruntări ce s-ar putea transforma într-un conflict.

Beijing-ul a ridicat pretenţii privind aproape toate gazele naturale şi petrolul din Marea de Sud a Chinei şi refuză să le împartă cu ţările vecine. Filipine, Taiwan, Malaezia, Brunei şi Vietnam au susţinut că sunt îndreptăţite la o parte din aceste resurse şi au acuzat China de caracterul abuziv al noilor reguli.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor