Shinzo Abe: Tensiunile sino-japoneze sunt ca cele dintre Germania şi Marea Britanie înainte de Primul Război Mondial
alte articole
În timpul unei sesiuni a Forumului Mondial Economic desfăşurat miercuri la Davos, premierul Japoniei, Shinzo Abe a comparat tensiunile actuale dintre Japonia şi China cu rivalitatea dintre Marea Britanie şi Germania de dinaintea Primului Război Mondial, notează Reuters.
Relaţiile dintre China şi Japonia sunt din ce în ce mai tensionate în ultima perioadă din cauza unor dispute teritoriale cât şi în urma criticilor frecvente aduse de Beijing guvernului de la Tokyo.
O mare parte a tensiunilor au apărut în urma încălcărilor comise de China la începutul lunii noiembrie. Conflictele privind Insulele Senkaku, deţinute de Japonia şi contestate de China, au fost amplificate de impunerea unilaterală a unei zone de apărare aeriană, de către Beijing deasupra teritoriului japonez.
Ulterior, zona a fost denunţată de mai multe ţări din comunitatea internaţională, printre care Coreea de Sud şi Statele Unite. În prezent, Beijingul nu a retras zona aeriană unilaterală, care a fost imediat încălcată de avioane americane.
În timpul conferinţei, Abe a mai explicat că bugetele militare ar trebui să fie transparente şi puse la verificarea publicului, cu o trimitere directă la tacticile guvernului de la Beijing.
Asaltul Chinei asupra teritoriului ţărilor vecine a continuat în 2014, printr-o legislaţie intrată în vigoare la 1 ianuarie, în care erau incluse o serie de sancţiuni ce pedepeau intruziunile în apele internaţionale (nu chineze cum ar fi fost cazul). Noua legislaţie a fost reîntărită şi de forţele maritime care patrulau noile ”graniţe” maritime, stârnind mai mult posibilitatea unui conflict între China şi Japonia.
Discursul premierului nipon a mai subliniat faptul că disputele ar trebui rezolvate prin ”dialog şi prin respectarea legii, nu prin utilizarea forţei şi manipulare”.
Relaţia dintre Marea Britanie şi Germania, explică premierul Japoniei, care aveau legături economice puternice, nu a prevenit erupţia unui război, adăugând că investiţiile continue în domeniul militar ale Chinei reprezintă o sursă majoră de nelinişte şi instabilitate în regiune.
China şi Japonia au în prezent relaţii comerciale strânse, cota schimburilor comerciale dintre cele două în anul 2012 fiind de aproape 334 de miliarde dolari.
Secretarul şef al cabinetului din Tokyo, Yoshihide Suga, a precizat de asemenea că premierul Abe nu s-a referit în nici un caz la faptul că un război între cele două ţări ar fi posibil. ”Acesta a precizat clar că expansiunea militară din Asia trebuie să înceteze. Cred că, prin aceste cuvinte, el a subliniat importanţa păcii şi stabilităţii în Asia”, a adăugat Suga.