Deputaţii din Comisia Juridică dau explicaţii la Ambasada SUA despre modificările Codului Penal

(EMMANUEL DUNAND / AFP / GettyImages)
Loredana Diacu
13.12.2013

După ce au dat socoteală în faţa ambasadorilor Germaniei, Franţei şi Olandei pentru modificările aduse Codului Penal, deputaţii din Comisia Juridică s-au prezentat, vineri, la Ambasada Statelor Unite din Bucureşti, pentru a le explica şi americanilor cum au ajuns la concluzia că este oportun să îi pună pe parlamentari deasupra legii, modificând, pe ascuns, Codul Penal.

Deputaţii îşi vor explica iniţiativa de a modifica Codul Penal astfel încât parlamentarii, miniştrii şi aleşii din teritoriu să devină aproape de neatins, legal vorbind. O primă modificare a Codului Penal îi scoate pe parlamentari din categoria funcţionarilor publici, ceea ce înseamnă că aceştia nu vor mai putea fi cercetaţi de DNA sau Parchet pentru fapte de corupţie care se aplică funcţionarilor publici, cum ar fi abuzul în serviciu sau conflictul de interese.

Un al doilea amendament votat de deputaţi dezincriminează furtul din banul public, permiţându-le miniştrilor şi autorităţilor din teritoriu care gestionează banul public sa contracteze lucrări către firme conduse/deţinute de familiile lor, fără să rişte să fie declaraţi incompatibili de ANI, cu toate consecinţele ce decurg.

De marţi, când amendamentele au fost votate, criticile la adresa acestei iniţiative legislative curg. Ambasadele Olandei, Franţei, Marii Britanii, Germaniei şi-au declarat public îngrijorarea şi le-au cerut explicaţii deputaţilor jurişti.

SUA şi-a exprimat şi ea îngrijorarea şi dezaprobarea faţă de modificarea Codului Penal printr-un comunicat remis miercuri de Ambasada din România.

"Amendamentele la Codul Penal adoptate ieri în Camera Deputaţilor ar reprezenta un pas înapoi pentru România. Este foarte descurajant că aceste modificări au fost adoptate fără nicio consultare, nicio dezbatere şi nicio ocazie pentru ca reprezentanţii autorităţii judecătoreşti sau membrii societăţii civile să se pronunţe în legătură cu amendamentele propuse", a precizat ambasada SUA în cadrul unui comunicat de presă.

"Această acţiune a Parlamentului reprezintă o îndepărtare de la principiile transparenţei şi ale statului de drept şi este un semnal descurajator pentru investitori, care va afecta negativ economia României. Transparenţa, predictibilitatea şi stabilitatea sunt factori esenţiali pentru toţi investitorii, atât locali cât şi străini, când iau în calcul unde să investească", mai precizează documentul citat.

Premierul Ponta s-a declarat profund nemulţumit de comunicatul dat de Ambasada SUA şi a replicat dur:

"Reacţia [americanilor] a fost o greşeală şi o să le comunic asta", a precizat joi Victor Ponta, în prima sa reacţie publică după uriaşul scandal provocat de adoptarea legii.

Reamintim că la sfârşitul lunii noiembrie, premierul Ponta a avut o întrevedere la Washington cu vicepreşedintele SUA, Joe Biden, care i-a reamintit premierului despre "importanţa statului de drept", subliniind că succesul României ca partener democratic, cu un stat de drept puternic este vital pentru întreţinerea unui mediu de afaceri sănătos.

Ulterior întâlnirii, într-un interviu televizat filmat pe platourile mobile România TV din SUA, având clădirea Capitoliului în spate, premierul declara că a înţeles mesajul lui Biden şi că se va asigura că justiţia va funcţiona corect. Însă din 2014 abia...

"[Biden] mi-a spus că, pentru companiile americane, ideea de a avea o justiţie independentă şi eficientă este foarte importantă, lucru cu care sunt total de acord şi l-am asigurat că justiţia va fi din ce în ce mai mult scoasă din bătăliile politice interne (...) l-am asigurat că principalul obiectiv este de a nu mai băga vreodată justiţia în bătăliile politice. Sunt convins că acest lucru se va întâmpla din 2014", a declarat Ponta.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor