PDL contestă la Curtea Constituţională modificările aduse Codului Penal
alte articole
Partidul Democrat Liberal contestă la Curtea Constituţională (CCR) modificările aduse Codului Penal, a declarat vicepreşedintele PDL, Cătălin Predoiu, la Realitatea.net.
Fostul ministru al justiţiei în guvernul Boc, a declarat că modificările aduse Codului penal contravin prevederilor unor acte normative ce fac parte dintr-un pachet legislativ privind statul de drept şi menţinerea integrităţii, care este parte a Mecanismului de Cooperare şi Verificare, încheiat de România cu Comisia Europeană.
"Este vorba despre obligaţii care ţin de statutul României în UE, de aceea este atât de gravă modificarea", a spus Predoiu.
Predoiu a mai precizat că PDL semnalează încălcarea articolului 16 din Constituţie, care stipulează că: (1) Cetăţenii sunt egali în faţa legii şi a autorităţilor publice, fără privilegii şi fără discriminări şi (2) Nimeni nu este mai presus de lege.
Modificările Codului Penal pe care PDL le va contesta la CCR îi pun pe parlamentari şi pe baronii locali mai presus de lege, conferindu-le primilor o superimunitate în timp ce autorităţile din teritoriu vor putea fura banii publici liniştiţi.
Camera Deputaţilor a adoptat marţi două modificări la Codul Penal prin care aleşii din parlament şi din teritoriu devin aproape de neatins în faţa Justiţiei. O primă modificare a Codului Penal îi scoate pe parlamentari din categoria funcţionarilor publici, ceea ce înseamnă că aceştia nu vor mai putea fi cercetaţi de DNA sau Parchet pentru fapte de corupţie care se aplică funcţionarilor publici, cum ar fi abuzul în serviciu sau conflictul de interese.
În al doilea rând, deputaţii au "amendat" articolul 253 din Codul penal, introducând un aliniat care dezincriminează furtul din banul public, permiţându-le autorităţilor din teritoriu (şi miniştrilor) care gestionează banul public sa contracteze lucrări către firme conduse/deţinute de familiile lor, fără să rişte să fie declaraţi incompatibili de ANI, cu toate consecinţele ce decurg.