Deputat PDM: ONG-urile care critică vânzarea cetăţeniei moldovene străinilor, nu vor binele ţării
alte articole
În contextul criticilor activiştilor anticorupţie din Republica Moldova privind noul cadru legislativ care permite vânzarea cetăţeniei moldovene străinilor şi care în opinia Transparency Internaţional Moldova ar crea riscul de legalizare a banilor murdari, deputatul Partidului Democrat (PDM) Sergiu Sîrbu susţine că „aşa-zişii experţi” ar fi probabil persoane care nu prea vor binele ţării şi vin doar să critice absolut nejustificat fără a studia experienţa internaţională şi ar manipula opinia publică.
„Noi am stabilit exact aceleaşi principii, standarde şi nişte condiţii extrem de riguroase din punct de vedere al securităţii statului. Ne pare rău că aceste ONG-uri absolut subiective nu au studiat, nu au pătruns în esenţă, manipulează, dezinformează atât de neruşinat opinia publică”, a declarat Sergiu Sîrbu unul din autorii proiectului de lege într-un interviu pentru Radio Europa Liberă.
Deputatul PDM a ţinut să dea asigurări că modificarea legii cetăţeniei nu ar avea nicio legătură cu legea amnistiei fiscale, care ulterior a fost abandonată la cererea societăţii civile, FMI şi altor donatori, precizând că cetăţenia va fi acordată investitorilor în condiţii foarte dure numărul beneficiarilor fiind limitat la cinci mii de persoane.
„Acesta este un mecanism care poate să stimuleze investiţiile în economia Republicii Moldova şi e un mecanism folosit de toate ţările. E păcat că Republica Moldova până acum nu s-a folosit de această oportunitate. Trebuia mult mai devreme să o facem pentru a atrage investiţii în economia ţării”, a conchis Sergiu Sîrbu potrivit sursei citate.
Menţionăm că Ministerul Justiţiei a propus, în baza legii adoptate în luna decembrie, ca cetăţenia R. Moldova să le fie acordată şi străinilor care oferă cu împrumut guvernului cel puţin 250 de mii de euro, pe o perioadă de cinci ani, prin cumpărarea hârtiilor de valoare de stat, urmând, ca guvernul să le răscumpere. Activiştii anticorupţie au atenţionat în context că statul ia împrumuturi, iar cetăţenii trebuie să-i restituie. Mai mult, acestea au notat că domeniile de dezvoltare strategică propuse de guvern pentru investiţii ar fi bântuite de speculaţii financiare.