Avocata copilului: În R.Moldova copiii nu sunt protejaţi de exploatarea prin muncă

Maia Bănărescu constată că tot mai mulţi copii din R. Moldova sunt exploataţi prin muncă iar autorităţile nu au pârghii eficiente pentru a monitoriza şi a combate fenomenul.
Ştefan Sârbu
11.08.2017

alte articole

Copii (infomm.ro)
Ştefan Sârbu
11.08.2017

Avocatul poporului pentru protecţia drepturilor copilului, Maia Bănărescu, a alertat autorităţile în cadrul unei conferinţe de presă că în Republica Moldova există probleme serioase la capitolul protecţia copilului de exploatarea prin muncă. Copiii ar fi supuşi muncilor grele, periculoase şi de durată. Ei sunt antrenaţi în muncile din gospodăriile casnice, din industria de construcţii, frecvent devin victime ale traficului de fiinţe umane, atraşi în reţele de prestare a serviciilor sexuale şi pornografie infantilă, în alte activităţi ilegale precum cerşetoria şi traficul de droguri.

Ombudsmanul a declarat că, în anul 2017, a efectuat mai multe vizite de documentare în teritoriu şi a stabilit că în R. Moldova copiii sunt frecvent antrenaţi în munci agricole, ceea ce presupune utilizarea unui echipament periculos, a pesticidelor, ridicarea unor greutăţi mari, ce pot afecta dezvoltarea fizică a copilului. Minorii sunt utilizaţi în industria de construcţii, efectuează lucrări la înălţimi mari şi ridică greutăţi peste măsura posibilităţilor lor, fără respectarea normelor de protecţie şi de securitate a muncii.

De asemenea, copiii muncesc în gospodării în contul datoriilor părinţilor sau contra unor sume de bani sau bunuri: produse alimentare, haine, alcool etc., pentru a-şi ajuta familia. Astfel, aceştia devin servitori sau dădacă pentru alţi copii, deseori sunt impuşi să îndeplinească sarcini obositoare şi, uneori, înjositoare, lucrând multe ore în şir.

”Mai grav este că părinţii nu conştientizează pericolul la care îşi expun copiii, iar aceştia, fiind dependenţi de părinţi, nu pot să riposteze şi să se eschiveze de la sarcinile care le sunt impuse. Nici autoritatea tutelară locală nu vine în ajutorul acestor copii şi nu sesizează organele de resort în astfel de cazuri”, a adăugat Maia Bănărescu, subliniind că statul este obligat să se asigure că nici un copil să nu fie implicat în munci care nu sunt oportune vârstei şi dezvoltării acestuia, indiferent dacă acestea sunt de natură familială sau comercială.

Poliţia şi Inspectoratul de Stat al Muncii spun că nu au suficiente pârghii de monitorizare şi contracarare a fenomenului. În context, avocata copilului a solicitat Parlamentului şi Guvernului de la Chişinău să revadă strategia cu privire la respectarea drepturilor copilului şi să elaboreze un nou plan de acţiuni pentru aplicarea strategiei care a expirat în 2015 şi nu a fost actualizat.

Maia Bănărescu a atenţionat că un Comitet naţional pentru eliminarea muncii copilului, deşi a fost creat în 2012, ar fi ineficient: ”Factorii de decizie urmează să-şi schimbe atitudinea faţă de implicarea copiilor în munci şi să dezvolte programe locale de angajare în câmpul muncii a membrilor adulţi ai familiilor în care persistă fenomenul muncii copilului. Nu în ultimul rând, copiilor victime ale exploatării prin muncă trebuie să le fie asigurată reabilitarea corespunzătoare.”

Ombudsmanul copilului a anunţat că se va preocupa prioritar de fenomenul contracarării exploatării prin muncă a minorilor din R. Moldova pe parcursul anul 2018.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor