Global Times: China va interveni în funcţie de cine atacă primul: SUA sau Coreea de Nord
alte articole
Un editorial publicat de ziarul chinez de stat Global Times a avertizat că Beijingul “ar trebui, de asemenea, să specifice clar faptul că, în cazul în care Coreea de Nord va lansa prima rachete care ameninţă teritoriul american şi SUA va retalia, China va rămâne neutră”.
Dar, “dacă SUA şi Coreea de Sud vor lansa atacuri şi vor încerca să răstoarne regimul nord-coreean şi să schimbe tiparul politic al Peninsulei Coreene, China le va împiedica să facă acest lucru”, a mai precizat editorialul.
Avertismentul are loc pe fondul amplificării tensiunilor dintre SUA şi Coreea de Nord.
Phenianul a avertizat că plănuieşte să lanseze un atac nuclear asupra Guamului, după ce preşedintele american Donald Trump a anunţat că orice ameninţare nouă din partea Nordului la adresa Statelor Unite va fi contracarată cu “foc şi furie”.
Şeful Pentagonului, James Mattis, a emis propria avertizare, transmiţându-i dictatorului nord-coreean Kim Jong-un că riscă distrugerea regimului şi a poporului său dacă va ataca SUA.
Ulterior, Trump a amplificat retorica sa faţă de Kim, avertizând Phenianul să nu atace Guamul sau aliaţii SUA.
Magnitudinea crizei nucleare a fost subliniată de Sebastian Gorka, consilier la Casa Albă, care a comparat-o cu renumita Criză a Rachetelor Cubaneze.
China, cel mai important aliat şi partener comercial al Coreei de Nord, a reiterat apelurile pentru calm în timpul crizei curente.
Beijingul şi-a manifestat frustrarea atât faţă de testele nucleare şi de rachete desfăşurate în repetate rânduri de Phenian, cât şi faţă de comportamentul Coreei de Sud şi al Statelor Unite, considerând că are efectul amplificării tensiunilor.
Publicaţia The Global Times, aparţinând oficiosului Partidului Comunist Chinez, Cotidianul Poporului, a susţinut într-un editorial că Beijingul nu este capabil să convingă nici Washingtonul şi nici Phenianul să facă un pas înapoi.
China a fost de mult timp îngrijorată de faptul că orice conflict în Peninsula Coreeană, sau o repetare a Războiului Coreean din 1950-1953, ar putea dezlănţui un val destabilizator de refugiaţi în regiunile sale nord-estice şi s-ar putea încheia cu o ţară reunificată şi aliată cu SUA.
Coreea de Nord este un stat tampon util pentru Beijing, fiind plasat între China şi forţele americane staţionate în Coreea de Sud şi, de asemenea, peste mare, în Japonia.
Global Times a precizat că Beijingul va “rezista cu hotărâre oricărei tabere care va încerca să schimbe status quo-ul zonelor în care există interese chineze”.
“Peninsula Coreeană este locul în care se întâlnesc interesele strategice ale tuturor părţilor şi nicio tabără nu ar trebui să încerce să fie factorul dominant absolut în regiune”.
Pe fondul tensiunilor amplificate în regiune, Beijingul a lansat luni un exerciţiu militar la scară mare, ce implică zeci de nave, avioane de luptă şi submarine, lângă Peninsula Coreeană. Acest exerciţiu a fost organizat după ce, în urmă cu câteva luni, China a staţionat 150.000 de soldaţi la graniţa sa cu Coreea de Nord.
Numind problema din Peninsula Coreeană “complicată şi sensibilă”, Ministerul chinez de Externe a publicat o declaraţie în care a avertizat părţile implicate în impas să evite “cuvinte sau acţiuni care vor înrăutăţi situaţia”.
Între timp, Rusia şi-a deplasat în acest an echipamente militare, inclusiv elicoptere şi vehicule de luptă, la frontiera sudică cu Coreea de Nord. Moscova şi-a demonstrat propria putere militară în cadrul unui exerciţiu desfăşurat în Siberia în urmă cu câteva zile şi în timpul unei ample parade organizate de Ziua Marinei în Vladivostok – la aproximativ 160 km de teritoriul nord-coreean.
Germania a cerut atât Phenianului cât şi Washingtonului să manifeste “cumpătare” în războiul cuvintelor, care se încinge tot mai mult.
“Observăm cu mare îngrijorare amplificarea tot mai mare a retoricii privind Peninsula Coreeană. Din acest motiv, cerem tuturor părţilor să recurgă la cumpătare”, a declarat reporterilor Martin Schaefer, purtător de cuvânt al Ministerului german de Externe.
Schaefer a declarat că Berlinul este convins că opţiunea militară nu poate fi un răspuns în realizarea unei “Asii de Sud-Est fără arme nucleare”.
El a mai cerut comunităţii internaţionale să “implementeze în întregime” ultima rundă de sancţiuni anti-Phenian ce a fost aprobată de Consiliul de Securitate al ONU şi a susţinut un apel făcut de secretarul de stat american, Rex Tillerson, pentru reluarea discuţiilor cu regimul nord-coreean dacă acesta pune capăt testelor sale de rachete balistice.
Australia “va veni în ajutorul Statelor Unite” dacă Coreea de Nord atacă, a declarat joi premierul Malcolm Turnbull, după ce Phenianul a anunţat că plănuieşte să lanseze rachete în apropierea teritoriului american Guam.
Comentariile premierului australian au fost făcute după ce Trump a avertizat că Phenianul ar trebui să fie “foarte, foarte neliniştit” în ceea ce priveşte consecinţele pe care le-ar putea înfrunta naţiunea izolată dacă s-ar gândi să atace teritoriul american.
La rândul ei, Uniunea Europeană a afirmat că tensiunile legate de Coreea de Nord pot fi soluţionate doar prin mijloace paşnice.