Transparency Moldova: Modificările Legii cetăţeniei - cămătărie pusă pe umerii moldovenilor

Autorităţile de la Chişinău au decis să ofere cetăţenie persoanelor care vor să cumpere proprietăţi, să investească sau să împrumute statului sute de mii de euro. Noile amendamente ale Legii cetăţeniei, criticate dur de societatea civilă.
Ştefan Sârbu
10.08.2017

alte articole

Cetăţenia R. Moldova (cna.md)
Ştefan Sârbu
10.08.2017

Transparency International Moldova şi alţi membri ai societăţii civile îşi exprimă îngrijorarea privind noile modificări a Legii cetăţeniei, promovate şi adoptate în decembrie 2016, precum şi în privinţa proiectului hotărârii de guvern, care urmează să pună în aplicare amendamentele. Societatea civilă consideră că noile prevederi legale care au trecut neobservate fiind camuflate sub un titlu de act normativ neintrigant (modificarea unor acte legislative), dar care au intrat în vigoare peste 6 luni ar putea prezenta o nouă tentativă de legalizare a mijloacelor de origine dubioasă, iar Republica Moldova ar putea pune în pericol întreaga regiune.

Cetăţenie (ne)atractivă contra investiţii

Astfel, potrivit amendamentelor, în prezent cetăţenia R.Moldova poate fi acordată, la cerere, cetăţeanului străin sau apatridului care cunoaşte şi respectă prevederile Constituţiei şi care întruneşte cumulativ condiţiile: are o bună reputaţie economică şi financiară; nu prezintă pericol sau risc pentru ordinea publică şi securitatea statului; varsă contribuţia la Fondul de investiţii publice pentru dezvoltare durabilă sau a efectuat şi menţine, pentru o perioadă de 60 de luni, investiţii în cel puţin unul din domeniile de dezvoltare strategică ale statului, aprobate de Guvern.

Legea modificată mai prevede că acordarea cetăţeniei R.Moldova în condiţiile specificate va fi limitată la 5 mii de persoane, fără a face referinţă dacă e vorba de un număr total sau un număr într-o anumită perioadă de timp.

Guvernul dispus să ajute

În vederea implementării noilor prevederi, Ministerul Justiţiei a elaborat un proiect de hotărâre de guvern cu privire la regulile de acordare a cetăţeniei prin investiţie.

Proiectul dat stabileşte, printre altele, că ”cetăţeanul străin sau apatridul care aplică pentru dobândirea cetăţeniei R.Moldova prin investiţie trebuie să întrunească condiţiile: a vărsat în monedă naţională sau în una din valutele liber convertibile pe teritoriul Moldovei o contribuţie nerambursabilă în valoare de cel puţin 100 mii euro în Fondul de investiţii publice pentru dezvoltare durabilă sau a efectuat şi menţine o investiţie în cel puţin unul din domeniile de dezvoltare strategică a R. Moldova, pentru o perioadă de cel puţin 60 luni, în valoarea de cel puţin 250 mii euro.

Domenii de dezvoltare strategică bântuite de speculaţii financiare

Guvernul de la Chişinău a identificat următoarele „domenii de dezvoltare strategică”: dezvoltarea sectorului imobiliar prin deţinerea în proprietate pentru o perioadă neîntreruptă de 60 de luni a uneia sau mai multor construcţii cu valoare de piaţă totală de cel puţin 250 mii euro, şi dezvoltarea sectorului financiar public şi a investiţiilor publice prin procurarea şi menţinerea în proprietate a hârtiilor de valoare de stat, pentru o perioadă de 60 de luni, în valoare de cel puţin 250 mii euro, ceea ce în opinia Transparency International Moldova nu ar avea o importanţă strategică pentru ţară, ci ar fi domenii caracterizate de speculaţii financiare.

”Este regretabil faptul că Guvernul desconsideră domeniile tradiţionale şi cu adevărat importante pentru dezvoltarea strategică a R.Moldova cum ar fi educaţia, tehnologiile informaţionale, agricultura, industria alimentară, eficienţa energetică ş.a. care necesită investiţii directe veritabile. Astfel, autorităţile îşi identifică drept ”domenii strategice” acele sectoare care pot fi uşor încorporate în schemele internaţionale de spălare de bani”, a punctat Transparency International Moldova.

Statul ia împrumuturi, cetăţenii restituie

În context, experţii atenţionează şi asupra faptului că procurarea hârtiilor de valoare de stat în contextul acordării cetăţeniei nu ar reprezenta o investiţie, ci un împrumut impus statului R.Moldova.

Conform proiectului hotărârii, deţinătorii de resurse financiare de peste hotare ar putea obţine cetăţenia moldovenească dacă împrumută 250 mii de euro statului pentru 5 ani. Iar Republica Moldova, adică toţi contribuabilii cetăţeni cu acte în regulă, se obligă să-i întoarcă acestui străin (încetăţenit recent) întreaga sumă şi dobânda la expirarea celor 5 ani. Astfel, experţii consideră că acest mecanism ar putea fi mai degrabă o formă de cămătărie pusă la cale de un grup de cetăţeni, care deţin resurse financiare şi care, prin persoane interpuse (cărora li se oferă cetăţenie, adică protecţie din partea autorităţilor de la Chişinău) doresc să stoarcă în continuare bani curaţi şi legalizaţi din bugetul de stat.

Investiţii versus călătorie fără viză în UE

Mai mult decât atât, analiştii de la Chişinău spun că legea ar putea permite cetăţenilor Federaţiei Ruse şi a altor state sovietice să călătorească liber prin Uniunea Europeană. Însuşi Igor Dodon la o întâlnire la Moscova, cu un grup de potenţiali investitori ruşi încerca să-i convingă să dobândească cetăţenia moldovenească prin investiţie ”deoarece, cu paşaportul moldovenesc, poţi merge fără vize în Europa”.

Actori legislativi ”faimoşi”

Notabil este faptul că autorii iniţiativei legislative de amendare a Legii cetăţeniei sunt aceiaşi deputaţi ca şi în cazul proiectului de „liberalizare a capitalului şi stimulare fiscală” scos de pe ordinea de zi a Parlamentului la insistenţa şi presiunea societăţii civile. Aceştia sunt democraţii Andrian Candu, şeful Legislativului, şi Sergiu Sîrbu, deputatul care figurează în cele mai scandaloase iniţiative legislative ale guvernării oligarhice de la Chişinău.

Strigăt de ajutor şi disperare

Experţii Transparency International Moldova atenţionează UE, SUA, Germania, România, precum şi FMI şi BM despre inadmisibilitatea legalizării sub orice forme şi pretexte a capitalurilor obţinute ilegal, sub acoperirea unor legi şi hotărâri de guvern adoptate cu abateri de la prevederile constituţionale, contrare interesului public şi angajamentelor internaţionale asumate de către Republica Moldova, în special prin semnarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană.

Experta Centrului de Resurse Juridice (CRJM) Nadejda Hriptievschi consideră că prin asemenea tertipuri guvernanţii R. Moldova nu fac decât să apropie anularea regimului liberalizat de vize. ”Nu e o glumă. Aşa cum nici guvernarea nu este o glumă. Ori eşti om de stat ori eşti un corupt care ştii să faci doar scheme. Statul acesta şi aşa viitor nu prea avea, dar de când îl conduce o gaşcă de experţi în scheme, tot astfel de legi şi faimă vom avea şi peste hotare. Cine va mai investi în economia unei aşa ţări? Da, bogătaşii certaţi cu legea de prin Rusia şi Iran. Integrare Europeană, nu glumă.”

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor