Amnesty International: ONG-urile din Moldova care critică guvernarea riscă să fie dizolvate
alte articole
Amnesty International îşi exprimă îngrijorarea în legătură cu afectarea serioasă a dreptului la libertatea de asociere în Republica Moldova, menţionând că mai multe organizaţii neguvernamentale (ONG-uri) riscă să se confrunte cu represalii sau chiar să fie închise, în cazul în care vor fi adoptate recentele modificări propuse de Guvern la legea care reglementează activitatea ONG-urilor. În context, organizaţia de drepturile omului solicită autorităţilor de la Chişinău retragerea articolelor pe care le-a introdus Ministerul Justiţiei în proiectul nou de lege a asociaţiilor obşteşti.
”Cele mai recente modificări introduse de Guvern vor solicita ONG-urilor din Moldova, care primesc finanţare străină şi care sunt implicate în ceea ce este definit, la modul general, drept „activităţi politice” să-şi publice rapoarte financiare trimestriale şi anuale pe site-urile lor, să dezvăluie originea şi utilizarea finanţării, să raporteze, în special, în ceea ce priveşte cheltuielile pentru „activităţile lor politice” şi să dezvăluie veniturile personalului şi membrilor consiliului.
Modificările prevăd, de asemenea, sancţiuni severe pentru nerespectarea acestor cerinţe, inclusiv amenzi mari, excluderea din mecanismul financiar guvernamental, care facilitează şi încurajează donaţiile voluntare către ONG-uri de către contribuabili (o schemă menită să reducă dependenţa ONG-urilor de finanţările străine şi guvernamentale), dar şi potenţiala închidere a acestora (care poate fi exercitată printr-o decizie judecătorească)”, se arată într-un comunicat al organizaţiei de drepturile omului.
Mai mult decât atât, Amnesty ţine să atragă atenţia că amendamentele propuse de Ministerul Justiţiei vin în contextul unei confruntări politice în creştere, faţă de schimbările în sistemul electoral al RM. Multe ONG-uri independente, inclusiv cele care nu lucrează direct pe probleme electorale, au denunţat aceste modificări ca fiind nedemocratice şi semnificând manipularea sistemului politic al ţării de către anumite interese de afaceri puternice şi de către mass media aflată şi controlată de către aceştia. Aceleaşi ONG-uri au fost ţinta unei campanii guvernamentale de hărţuire şi intimidare.
Noile prevederi legale propuse de Guvern spre aprobare ar fi menite să promoveze transparenţa modului în care ONG-urile din Moldova primesc şi utilizează finanţarea. În opinia Amnesty International, acest argument ar fi incompatibil cu detaliile şi contextul iniţiativei şi ar fi adresat, în mod disproporţionat, organizaţiilor societăţii civile, în timp ce sprijinul financiar extern primit de către entităţile guvernamentale nu este supus unor astfel de cerinţe stricte de control public.” În plus, în practică există deja cerinţe stricte de raportare pentru ONG-uri, inclusiv în privinţa finanţelor acestora. Mai degrabă, modificările propuse recent în proiectul legii ONG-urilor par să aibă menirea de a descuraja, reduce la tăcere şi, eventual, de a elimina societatea civilă independentă, acele organizaţii care au o opinie critică la adresa Guvernului sau care contestă anumite decizii ale autorităţilor.”
Amnesty notează că dreptul la libertatea de asociere, aşa cum este prevăzut în Pactul internaţional privind drepturile civile şi politice şi Convenţia Europeană a Drepturilor Omului la care R. Moldova este parte, nu include doar capacitatea persoanelor fizice sau juridice de a forma şi de a se alătura unei asociaţii, dar şi, de a căuta, primi şi utiliza resurse din surse interne, străine şi internaţionale. Restricţiile de finanţare care împiedică capacitatea asociaţiilor de a-şi desfăşura activităţile paşnice pot constitui o ingerinţă nejustificată în acest drept.
În concluzie, Amnesty International solicită autorităţilor de la Chişinău şi, în special, Ministerului Justiţiei să retragă cele trei articole, pe care le-a introdus recent în proiectul nou de lege a ONG-urilor şi să se asigure că orice alte modificări propuse să fie în concordanţă cu obligaţiile Republicii Moldova ce ţin de legislaţia internaţională privind drepturile omului, dreptului asociaţiilor de a căuta, primi şi utiliza resurse din surse străine.
Ministerul Justiţiei a stabilit termenul limită, până la 11 august curent, pentru exprimarea comentariilor cu privire la proiectul de lege, care urmează a fi discutat în plenul Parlamentului imediat ce deputaţii revin din vacanţă, adică în septembrie. Mai multe ONG-uri în ultimele luni, şi-au exprimat îngrijorarea cu privire la hărţuire şi intimidare din partea autorităţilor, dar şi cu privire la tacticile Guvernului de a discredita societatea civilă independentă din R. Moldova. Încercarea Ministerului Justiţiei de a introduce noi reglementări, care ar restricţiona, în mod nejustificat, dreptul la libertatea de asociere, intensifică aceste îngrijorări.