Deputat PAS: Adoptarea Legii ONG-urilor cu intrarea în vigoare din 2021 nu corespunde îndeplinirii condiţionalităţilor UE
alte articole
Comisia juridică a votat joi, 28 mai, un raport favorabil pentru lectura a doua pe marginea proiectului Legii cu privire la organizaţiile necomerciale, anunţă deputatul PAS Sergiu Litvinenco, menţionând că versiunea finală a documentului corespunde în fond prevederilor iniţiale.
Cu toate acestea, problema intrării în vigoare a legii nu a fost tranşată în Comisie întrucât deputatul socialist Vasile Bolea a propus ca legea să intre în vigoare la 1 ianuarie 2021.
Potrivit lui Sergiu Litvinenco, propunerea a întrunit 4 voturi dintre cei 8 prezenţi, ceea ce înseamnă că nu a fost adoptată vreo decizie şi trebuie să o ia plenul Parlamentului.
„Adoptarea unei legi fără ca ea să intre efectiv în vigoare nu echivalează cu îndeplinirea condiţionalităţii faţă de UE şi, cu siguranţă, nu denotă bună credinţă. Mai degrabă e 'pentru bifă' şi pentru a arăta că 'cineva e tare deştept'…”, a conchis deputatul PAS.
Noua lege va reglementa cadrul juridic al organizaţiilor necomerciale prin care se propune simplificarea procedurilor de înregistrare şi activitate a acestora, prin racordarea la cele mai bune practici internaţionale privind libertatea de asociere.
Oportunitatea Legii cu privire la organizaţiile necomerciale rezidă în faptul că, fiind elaborată în perioada anilor 1996-1999, legislaţia R. Moldova în domeniul libertăţii de asociere, în pofida mai multor modificări, nu oferă soluţii realităţilor moderne din sectorul respectiv.
Proiectul urmează a fi dezbătut în lectura finală, în cadrul şedinţei plenare a Parlamentului. Adoptarea legii cu privire la ONG-uri este ultima condiţie pentru Legislativ în vederea obţinerii tranşei a doua din asistenţa macrofinanciară UE în valoarea aproximativă de 600 de milioane de lei.