Delegaţii chinezi îşi etalează bogăţiile la Congresul Poporului

Gu Qing’er
25.03.2012

Cele două întruniri din China - Congresul Naţional al Poporului (CNP) şi Conferinţa Politică Consultativă a Poporului Chinez - au devenit scene pentru etalarea hainelor din colecţii de haute-couture şi a accesoriilor de lux ale delegaţilor ultra bogaţi, sub lumina reflectoarelor.

Conform reportajului China Economic Weekly din 6 martie, 156 delegaţi cei de la cele două întâlniri posedă companii de top cu o valoare de piaţă estimată la 950 miliarde USD, în total. Aceasta echivalează cu 22,6 % din indicii burselor de valori din Shenzhen şi Shanghai luate împreună.

Datele studiului au fost strânse de către Institutul de Cercetare Economică din China, o comisie de experţi din cadrul China Economic Weekly şi Wind Information Co. Ltd.

Într-un articol din 26 februarie, intitulat „Congresul Miliardarilor Poporului din China face Forumul Roman să pară neînsemnat”, Bloomberg a afirmat că cei mai bogaţi 70 de delegaţi din CNP au mai multă avere decât cei 535 de membri ai Senatului şi Camerei Reprezentanţilor din Statelor Unite, preşedintele cu cabinetul său de miniştri, şi cei nouă magistraţi ai Curţii Supreme de Justiţie la un loc.

Această sesiune a CNP include cei mai bogaţi delegaţi ai Chinei. În Beijing, oraşul-gazdă, au fost plasaţi agenţi de poliţie la fiecare 5 metri, pentru a păzi traseul. Două linii de autobuz, circulând în apropierea Pieţei Tiananmen, au fost suspendate.

Dna Dai Qing, observator social şi politic din China, a comunicat VOA faptul că sistemul politic din China reprezintă mariajul puterii cu capitalul, iar rolul său este de a permite celor bogaţi şi puternici să îşi sporească profiturile.

Lux

În timpul celor câteva zile de întruniri, mulţi delegaţi s-au afişat purtând accesorii de lux din cap până în picioare: genţi Dior, Celine şi Marc Jacobs, ochelari Dior, îmbrăcăminte din colecţia Chanel, centuri Hermes şi genţi Hermes platinum. Aceasta a devenit un alt fel de atracţie a celor două întâlniri.

Xu Jiayin, preşedintele Grupului Evergrande Real Estate, a devenit vedetă pe microblogurile chinezeşti, în momentul în care, ajungând cu întârziere la întrevederi, a apărut purtând un costum elegant şi centură Hermes, pozând pentru mass-media. Poza lui a circulat pe Internet, aducându-i porecla „Cetăţeanul Hermes”.

Song Zuying, o cântăreaţă a armatei aflată în strânsă legătură cu Jiang Zemin, a participat la întruniri în uniformă militară. Când a fost intervievată, şi-a etalat ceasul Piaget Limelight Magic Hours, estimat la peste 40.000 USD.

Conform reportajului Qianjiang Evening News din 5 martie, 30 de membre ale delegaţiei din Provincia Zhejiang urmau să apară în grup, purtând rochii tradiţionale Qipao (Cheongsam). Toate piesele rochiilor au fost concepute de către Wu Haiyan, un faimos designer chinez. În plus, binecunoscutul cosmetican Mao Geping a fost angajat să se ocupe de aceste delegate.

Însă nu toată lumea a fost uimită sau impresionată. Wang Xuming, directorul publicaţiilor lingvistice şi culturale, a comentat în cadrul a doua microbloguri: „Cele două întâlniri nu reprezintă Gala Premiilor Oscar, Cocoşul de Aur, Crizantema de Aur sau Vulturul de Aur. Ceea ce fac sau poartă aceste persoane, ]n afar[ de faptul că primesc laude, nu reprezintă ştiri, ci numai subiecte de bârfă.”

Summer Cool, un utilizator de Internet din provincia Liaoning, a scris pe microblogul său: „Aceste tipuri de întruniri nu sunt necesare. Toate sunt spre beneficiul celor bogaţi, nu al oamenilor de rând.”

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor