Cuvintele care au legătură cu "lovitură de stat" au fost cenzurate pe Weibo

După ce zvonurile conform cărora poliţia militară a intrat în Beijing şi rapoartele legate de tragerea de focuri de armă au început să circule pe reţeaua socială efervescentă a Chinei, Sina Weibo, o serie de termeni au fost imediat blocaţi.

"'Strada Chang'an' şi 'foc de armă' au fost deja filtrate pe Weibo", scrie un utilizator la ora 19:00, ora locală a Beijingului, pe 20 martie.

Alţii pur si simplu au testat sistemul de cenzură, scriind doar mesaje cu cuvintele 'foc de armă', probabil pentru a vedea dacă acestea sunt blocate.

Autorităţile nu previn postarea directă a acestor termeni pe Weibo, dar căutările pentru astfel de termeni sunt blocate - o metodă obişnuită şi mai puţin intruzivă de cenzură.

Zvonurile conform cărora se pregătea o lovitură de stat au apărut pe 19 martie în timpul nopţii, ora Beijingului, continuând până dimineaţa şi pe parcursul zilei de 20 martie. Discuţia încă mai continuă, în timp ce internauţii caută metode pentru a evita cenzura.

Bo Xilai, unul dintre protagoniştii-cheie în războiul facţiunilor, care a fost recent demis din funcţia de şef al Partidului în Chongqing, este menţionat de internauţi ca 'B'.

Pe 20 martie la prânz, un utilizator a scris că strada Chang'an a fost blocată şi că maşini cu plăcuţe de înmatriculare din afară oraşului erau peste tot. Un alt utilizator şi-a exprimat supărarea că, atunci când a mers să cumpere bilete pentru un eveniment sportiv, pe strada Chang'an erau mulţi poliţişti. Internautul a folosit un expletiv pentru a evidenţia emfaza.

Alţii au exclamat că "un eveniment politic major s-a întâmplat noaptea trecută la Beijing!" şi au susţinut că ştiu personal despre o "reuniune mare", organizată de Comisia Militară Centrală, organul Partidului Comunist care supraveghează forţele armate.

Astfel de înregistrări sunt greu de verificat, dar un internaut s-a gândit să încerce. "Ce-ar fi dacă aş conduce până pe strada Chang'an şi să arunc o privire la ce se întâmplă, ca să confirm lucrul despre care toată lumea vorbeşte?"

Mesajele Weibo pe tema "北京 出事 " în chineză sunt acum cenzurate. Aceasta a fost o notă importantă în legătură cu zvonul legat de o lovitură de stat, traducerea sa aproximativă fiind "ceva important, dar problematic s-a întâmplat la Beijing."