Bo Xilai concediat, website-ul Epoch Times scos de sub cenzură în China

Ca urmare a demiterii lui Bo Xilai din funcţia de şef al Partidului în gigantul oraş Chongqing, au avut loc noi restricţii în China Continentală: unii oficiali au fost puşi sub anchetă pentru acuzaţie de corupţie, website-urile Maoiste au fost închise, iar comentatorii maoişti nevoiţi să îşi accepte înfrângerea. În acelaşi timp, a avut loc o deschidere surprinzătoare: The Epoch Times poate fi acum citit pe internet în China continentală.
Nu mai este nevoie să se "sară" Marele Zid Informatic Chinez, ziarul Epoch Times poate fi accesat direct din China (Imagine luată de peTencent Weibo)
Epoch Times România
21.03.2012

Ca urmare a demiterii lui Bo Xilai din funcţia de şef al Partidului în gigantul oraş Chongqing, au avut loc noi restricţii în China Continentală: unii oficiali au fost puşi sub anchetă pentru acuzaţie de corupţie, website-urile Maoiste au fost închise, iar comentatorii maoişti nevoiţi să îşi accepte înfrângerea. În acelaşi timp, a avut loc o deschidere surprinzătoare: The Epoch Times poate fi acum citit pe internet în China continentală.

Pe 17 martie, în a 3-a zi după ce Bo a fost concediat, un internaut afirma pe China Tencent Weibo (un microblog popular): “Nu mai este nevoie să ne căţărăm pe zid [să pătrundă dincolo de cenzura de pe internet - n.r.], website-ul Epoch Times de dincolo de ocean poate fi accesat direct”. După ce au încercat, utilizatorii de internet au descoperit că ştirea era reală.

Website-ul în limba chineză The Epoch Times este foarte popular în afară Chinei, având peste un milion de vizitatori pe zi, dar în interiorul Chinei a fost puternic restricţionat de către cenzură.

Un utilizator de internet din Provincia Sichuan, pe nume Peng Yuanwen exclama: “Oh Doamne! Este de necrezut să poţi accesa atât de uşor The Epoch Times direct. Mă întreb dacă Preşedintele Fang a dat peste asta. Peste 110 milioane de persoane au demisionat din partid”. Pe pagina sa de web, The Epoch Times informează permanent câţi chinezi au renunţat să se asocieze cu partidul Comunist Chinez (PCC) şi organizaţiile lui afiliate.

Preşedintele Fang, menţionat de către bloger este Fang Bin-Xing, preşedintele Universităţii Poştei şi Telecomunicaţiilor din Beijing. Întrucât a ajutat la construirea Marelui Zid de cenzură pe internet al Chinei, el a fost privit ca un complice al autorităţilor PCC în suprimarea libertăţii de exprimare, şi şi-a atras ostilitatea din partea populaţiei.

Marele Zid de Foc (The Great Firewall), cunoscut de asemenea şi sub numele de Proiectul Scutului de Aur, este menit să blocheze prin filtrarea cuvintelor cheie, paginile web “delicate”, incluzând Dalai Lama, Falun Gong şi Nouă Comentarii, printre altele.

Conform unui studiu făcut de către "Open Net Initiative" (Iniţiativa pentru un Internet Deschis), un proiect de colaborare al Universităţii Harvard, Universitatea din Toronto şi Universitatea Ottawa, website-urile care afişează “Nouă Comentarii” – o lucrare de evaluare extrem de critică la adresa Partidului Comunist Chinez publicată de către The Epoch Times, erau aproape total inaccesibile.

“Am aşteptat 2000 de ani! Ha ha, poporul chinez de azi este norocos! Apoi, din nou, eu continui să cred că în istorie există mecanisme de auto-corecţie! Am văzut totodată un viitor strălucit pentru China.”

The Epoch Times a chestionat mai multe persoane din China care au încercat să se conecteze la website-ul The Epoch Times. Unii au declarat că poate fi accesat, dar alţii sustin că a fost blocat. O căutare pe Weibo după argumentul “The Epoch Times” nu a fost blocată.

Un internaut cu pseudonimul “Ceai Verde” [Green Tea] a declarat: “Tocmai am încercat şi a funcţionat. Imediat ce am încercat să accesez web-ul [The Epoch Times], a funcţionat”. Un alt internaut cu pseudonimul “World Clouds” spunea în data de 18 martie: “Căţăratul pe zid [referindu-se la zidul de cenzură ce trebuia depăşit - n.r.] pare să fi dispărut definitiv de noaptea trecută”.

Un alt internaut din provincial Fujian care se autointitula “O viaţă fericită şi bogată în fiecare zi”, a comentat referitor la accesibilitatea The Epoch Times online: “Am aşteptat 2000 de ani! Ha ha, poporul chinez de azi este norocos! Apoi, din nou, eu continui să cred că în istorie există mecanisme de auto-corecţie! Am văzut totodată un viitor strălucit pentru China.”

***

Reveniţi pe categoria În Focus „Regimul chinez în criză” pentru a citi colecţia de articole ale The Epoch Times despre regimul chinez în situaţii de criză. Politica din interiorul PCC reprezintă o provocare în modul de a înţelege China actuală, chiar şi pentru observatorii ei veterani. Aici, încercăm să oferim cititorilor contextul necesar pentru a înţelege situaţia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor