Lovitură de stat în Beijing, susţin site-urile chineze

Imagine prezentată pe Weibo de către Li Delin, membru al echipei editoriale al săptămânalului Securities Market. Li a raportat vehicule armate pe bulevardul Changan, una dintre străzile principale din Beijing
Imagine prezentată pe Weibo de către Li Delin, membru al echipei editoriale al săptămânalului Securities Market. Li a raportat vehicule armate pe bulevardul Changan, una dintre străzile principale din Beijing

În noaptea de 19 martie şi în dimineaţa zilei de 20 martie, ora Beijingului, un număr mare de echipaje de poliţie militară au apărut în Beijing, conform ştirilor transmise clandestin pe microblog-urile din China continentală.

Aparent, personajele cheie ale incidentului sunt şeful PCC Hu Jintao, premierul Wen Jiabao, Zhou Yongkang, care are în controlul său forţele de poliţie ale Republicii Populare Chineze, şi Bo Xilai. Cel din urmă a fost demis pe data de 15 martie din funcţia de şef al Partidului Comunist în oraşul Chongqing, de către Wen Jiabao, după un scandal în care este implicat fostul şef de poliţie al lui Bo.

Li Delin, care face parte din conducerea editorială a săptămânaului Securities Market şi care locuieşte în cartierul Dongcheng din Beijing, a scris pe microblogul său un raport, care a confirmat mişcările neobişnuite de trupe: “Există numeroase vehicule ale armatei, Bulevardul Changan [cel mai mare din Beijing, n.n.] este controlat total. Sunt mulţi poliţişti în civil în fiecare intersecţie, iar unele intersecţii au chiar instalate garduri din fier.”

Potrivit mesajului care s-a răspândit ca un virus pe internetul din China, o forţă militară necunoscută a ocupat rapid multe locuri importante din Zhongnanhai, complexul conducerii chineze de la Beijing, şi Beijing, în dimineaţa zilei de 20 martie, în colaborare cu poliţia armată a Beijingului.

Trupele au intrat în Beijing pentru a-l “lua şi proteja pe Bo Xilai,” potrivit mesajului.

Un cititor din China continentală, a declarat pentru The Epoch Times că în Beijing are loc o lovitură de stat militară.

Nu se ştie încă cine a fost arestat, şi nici dacă a fost cineva arestat.

Mesajul susţine că Zhou Yongkang a folosit pentru prima dată forţele de poliţie armată într-o încercare de a-i aresta pe Hu Jintao şi Wen Jiabao. Cu toate acestea, Hu şi Wen erau pregătiţi şi lovitura de stat a lui Zhou a fost reprimată, deşi mai devreme se răspândiseră zvonuri despre arestarea lui Hu şi Wen.

În incidentul de faţă se crede că în prezent ambele părţi, Hu şi Wen, pe de o parte, şi Jiang Zemin şi Zhou Yongkang pe de altă parte, mobilizează forţe armate. Cu toate acestea, numai Hu Jintao poate mobiliza armata obişnuită, pe care încă o controlează.

Mesajul susţine de asemenea că forţele conduse de Zhou Yongkang au preluat controlul asupra CCTV şi asupra Agenţiei de ştiri Xinhua, dar că armata regulată, sub comanda lui Hu Jintao şi Wen Jiabao, a preluat din nou controlul asupra celor două aparate de ştiri.

Coloana de ştiri de pe website-ul Xinhua a rulat doar ştiri externe de la ora 23.00 din data de 19 martie până la ora 8.00 pe 20 martie, fără nici măcar o ştire internă – ceea ce este destul de neobişnuit.

Un internaut a postat pe microblog: “Ciudat! În afară de Televiziunea Beijing, nici o altă televiziune din Beijing nu mai emite. Acest lucru este foarte ciudat!!! Niciodată nu s-a mai întâmplat aşa ceva înainte.”

Cu toate acestea, mass-media controlată de stat din Beijing a remarcat că instalarea unui semn care interzice circulaţia pe strada Changan este ceva normal, întrucât ministrul adjunct de Externe nord-coreean, Ri Yong-ho, are o întrevedere cu Wu Dawei, reprezentantul special al Republicii Populare Chineze pentru afaceri coreene, şi a organizat în avans o rară întâlnire cu mass-media pentru a susţine un discurs în faţa intrării de est a casei de oaspeţi ai statului Diaoyutai.

Mass-media din Beijing a remarcat de asemenea că Forumul China Development este închis, invitaţii din întreaga ţară plecând după închiderea acestuia. Acesta este motivul pentru care mass-media din Beijing, afirmă că au fost masaţi atât de mulţi poliţişti pe Bulevardul Changan, iar taxiurilor le este interzis să oprească lângă clădirea terminalului aeroportului.

The Epoch Times încearcă în prezent să verifice aceste mesaje.