Oficialul senior chinez Bo Xilai a fost plasat sub arest la domiciliu

Bo Xilai pe 13 martie în Beijing, China, cu două zile înainte de a fi înlocuit ca secretar al Partidului Comunist Chinez al municipiului Chongqing. Zhang Dejiang, membru al Biroului Politic a fost numit în locul lui.
Bo Xilai pe 13 martie în Beijing, China, cu două zile înainte de a fi înlocuit ca secretar al Partidului Comunist Chinez al municipiului Chongqing. Zhang Dejiang, membru al Biroului Politic a fost numit în locul lui. (Lintao Zhang / Getty Images)

Bo Xilai a fost plasat sub arest la domiciliu de către agenţia responsabilă pentru securitatea liderilor de vârf a Partidului Comunist Chinez, conform rapoartelor unei reviste chineze, considerată a fi afiliată cu un fost lider de partid. Bo a fost, de asemenea, pus sub procedura disciplinară a PCC cunoscută sub numele de "shuanggui" [arest la domiciliu, n.n], conform rapoartelor mass media din Hong Kong şi Japonia.

Articolul revistei "Ştiri externe de referinţă", care este considerată afiliată cu "banda din Shanghai" - o grupare de oficiali PCC afiliaţi fostului dictator chinez Jiang Zemin - a declarat că Bo şi funcţionarii care îl sprijină se află în mâinile unei organizaţii secrete de Securitate, Biroul Central de Gardă.

Revista "Ştiri externe de referinţă", a relatat de asemenea că soţia lui Bo, Gu Kailai, a fost arestată de Comisia Centrală a Partidului pentru Inspecţia Disciplinei pentru "investigaţii."

Aparent, şeful Partidului, Hu Jintao, a condus personal arestarea lui Bo, trimiţând ordine secretariatului şi directorului Biroului General al Comitetului Central al PCC pentru a mobiliza trupele de Securitate ale Biroului Central de Gardă împotriva lui Bo.

În context, ziarul japonez "Sankei" şi ziarul "Apple Daily" din Hong Kong au raportat zvonuri care afirmau că Bo Xilai a fost pus sub "shuanggui", care înseamnă, literal, "dublă desemnare" (pentru a fi investigat la un moment şi loc desemnat).

Shuanggui este o procedură internă de detenţie şi de interogare folosită de Partidul Comunist Chinez pentru a trata cu cadrele corupte sau oficialii care au "încălcat disciplina". Strict vorbind, procedura este ilegală, dar existenţa sa este larg recunoscută şi a fost folosită de Partid încă din zilele sale de insurgenţă în anii '40.

Apple Daily l-a citat pe reporterul Deng Zuo, de la Phoenix TV în Beijing, care a declarat pe site-ul Weibo despre rapoarte conform cărora Bo Xilai a fost pus sub stare de arest la domiciliu ca urmare a incidentului Wang Lijun, şi din cauza implicării firmei soţiei sale, Gu Kailai, în corupţie.