Culmea... confuziei? Primăria Sectorului 5 emite autorizaţie de construire pentru un bloc pe spaţiu verde din sectorul 4
alte articole
Între blocurile de pe Şoseaua Giurgiului 164 au început lucrările de construire a unui imobil S + P + 2 + M. Pe lângă faptul că respectiva clădire se va ridica pe spaţiu verde deşi legea mediului interzice schimbarea destinaţiei acestora, situaţia mai prezintă un aspect cu totul straniu - terenul face parte din sectorul 4 iar autorizaţia de construire a fost emisă de Primăria Sectorului 5.
Beneficiar al autorizaţiei de construire este Codrea Company, controlată de Codrea Ioan, teleormănean din zona lui Dragnea. Codrea a ridicat deja trei blocuri pe terenul aferent complexului rezidenţial din Giurgiului 164 în baza unor autorizaţii de construire emise de Primăria Sector 4 iar acum începe construirea celui de al patrulea bloc în baza unei autorizaţii emise de Primăria Sectorului 5.
Revoltaţi de situaţie, cetăţenii din zonă au depus plângere prealabilă la Primăria Sectorului 5 şi, asistaţi de Eco-Civica, unul din cele mai active ONG-uri în materie de protecţia mediului şi a patrimoniului din Bucureşti, se vor adresa instanţei, pentru a cere oprirea lucrărilor prin ordonanţă preşedinţială.
"Este o problemă mai veche acolo privind delimitarea administrativă între sectorul 4 şi 5. Până la urmă, acest conflict a ajuns în instanţă, chiar prefectura fiind parte din această cauză. Instanţa a decis, definitiv, că terenul se află pe raza administrativă a sectorului 4 şi ca atare competenţa de emitere a actelor urbanistice revine primarului sectorului 4. După această hotărâre definitivă, Primăria Sectorului 5 emite autorizaţie de construire cu toate că nu avea competenţă. Se pare totuşi că Primăria Sectorului 5 îşi recunoaşte vina, dar anularea actului respectiv trebuie să se producă în instanţă.
Cum s-a ajuns ca un spaţiu verde dintre blocuri să fie defrişat şi încălcată legea mediului, va trebui să vedem şi noi şi să evaluăm cine sunt autorităţile vinovate. A fost depusă plângerea prealabilă, a început procedura de chemare în instanţă a Primăriei Sector 5 iar zilele următoare vom depune ordonanţa preşedinţială pentru sistarea lucrărilor şi, evident, în momentul îndeplinirii procedurii prealabile se va depune şi acţiune pe fond.", a declarat Dan Trifu, vice-preşedinte Eco-Civica pentru Epoch Times.
Mai merită meţionat că, sesizată de cetăţeni, poliţia locală sector 5 a răspuns (după ce oamenii au transmis 5 petiţii şi fotografii cu lucrările), că la adresa indicată nu se desfăşoară lucrări care să intre sub incidenţa legii construcţiilor.
Scurt istoric
Reamintim că locuitorii din Giurgiului 164 trăiesc de ani de zile un calvar, pe spaţiile dintre blocurile lor răsărind clădiri autorizate de primăriile sectoarelor 4 şi 5, care şi-au împărţit între ele, nu se ştie în baza căror criterii, curtea complexului rezidenţial. Interesant este că spaţiile verzi dintre blocuri au primit adresă şi număr cadastral în sectorul 5 în timp ce blocurile deja construite au rămas în sectorul 4, situaţie pe care locuitorii din zonă au reuşit să o îndrepte doar adresându-se instanţei.
Cei 10.500 de mp reprezentând spaţiul verde dintre blocurile de pe Şos. Giurgiului au fost retrocedaţi nu printr-o hotărâre a comisiei Municipiului Bucureşti de aplicare a fondului funciar nr. 18/1991, aşa cum prevede legea, ci printr-un ordin al prefectului, conform articolului 36 aliniatul ultim din legea nr. 18/1991, republicată. Terenul retrocedat este împărţit în mai multe loturi, care reprezintă toate spaţiile verzi dintre blocuri.
Terenurile apar în registrul spaţiilor verzi ca "spaţii verzi aferente condominiului de locuit iar ordonanţa 195/2005 completată cu ordonanţa 114/2007 prevede, la articolul 171, că schimbare destinaţiei spaţiilor verzi indiferent că figurează sau nu ca atare în documentaţiile urbanistice este interzisă indiferent de regimul juridic al acestora. Mai mult decât atât, legea 24/2007 completează categoriile de spaţii verzi, incluzând în acestea spaţiile verzi dintre blocuri.
Cu toate acestea, legea nu a contat, diferiţi investitori începând să ridice în curtea de pe Şoseaua Giurgiului 164 blocuri de locuinţe, să crească găini, gâşte şi porci. Cum cele două primării de sector (de altfel emitente ale autorizaţiilor de construire în baza cărora investitorii au construit pe spaţiul verde) nu au făcut nimic pentru a rezolva situaţia, cetăţenii s-au adresat instanţei, Tribunalul Bucureşti dispunând prin decizia 6904/19.10.2015 ca terenurile aferente cartierului rezidenţial sunt incluse în limita sectorului 4.
Mai multe informaţii pe acest subiect puteţi accesa aici
Vom reveni cu poziţia Primăriei Sectorului 5, în măsura în care instituţia, căreia i-am solicitat în scris explicaţii despre modul în care a emis o autorizaţie în alt sector, ne-o va comunica.