Decizii luate în prima şedinţă USL din 2014

Crin Antonescu şi Victor Ponta (Epoch Times România)
Andrei Pricopie
13.01.2014

În ciuda tuturor tensiunilor şi speculaţiilor potrivit cărora ar urma o ruptură în alianţă, se pare că liderii USL au ajuns din nou la un compromis.

Deşi liderul liberalilor Crin Antonescu susţinuse că nu va mai apărea niciodată alături de preşedintele social-democraţilor Victor Ponta, aceştia au susţinut prima conferinţă de presă comună a USL din 2014.

La începutul conferinţei de presă, liderul Crin Antonescu a vorbit despre chestiunea modificării Constituţiei, care potrivit acestuia rămâne o prioritate a alianţei.

„Am luat o serie de decizii foarte importante la această primă reuniune oficială a USL, la începutul unui an foarte important. Primul proiect major, modificarea Constituţiei, rămâne o prioritate. Practic noi am încheiat acest proces de modificare şi rămâne ca observaţiile, avizele, în sens generic, de la alte instituţii, să vină pe forma finală a proiectului. Deja din 27 ianuarie comisia e convocată şi până la mijlocului lui martie, când se întâlneşte Comisia de la Veneţia, această formă va fi încheiată”, a declarat acesta.

„În ideea că majoritatea parlamentară a USL va vota constituţia, rămâne problema referendumului. Am decis să-l organizăm cu alegerile europarlamentare de la sfârşitul lui martie”, a adăugat acesta.

Crin Antonescu a enumerat şi celelalte obiective ale alianţei: modificarea legii electorale, număr maxim de parlamentari în Cameră, 300, revenirea la formula proporţionalităţii directe, şi vot de liste pentru Camera Deputaţilor. „Acesta permite reprezentarea la nivel politic a tuturor forţelor semnificative, pentru a permite cea mai bună reprezentare a curentelor politice cu susţinere populară”, a explicat Antonescu.

Referitor la data alegerilor prezidenţiale, decizia USL este să le organizeze cu 45 de zile înainte de expirarea mandatului preşedintelui.

„Nu se ştirbeşte nicio zi din mandat, este normal să nu lăsăm spre sfârşitul lui decembrie alegerile, pentru ca tranziţia de mandat să se poată face imediat după expirarea mandatului şi în condiţii de pregătire normale”, a precizat liderul PNL potrivit publicaţiei Hotnews.

În privinţa alegerilor europarlamentare, liderii USL au decis să lucreze la „o platformă comună, indiferent dacă vom participa pe liste separate, un program comun, pentru poziţii comune în domeniul politicilor europene, pentru susţinerea intereselor României”, a continuat Antonescu.

Pe de altă parte, Victor Ponta a informat că luni au fost adoptate patru pachete de decizii, care „au legătură cu anunţarea pentru 2014 a principalelor obiective politice, cu mesajul clar că USL nu a uitat nici adversarul nostru comun, regimul Băsescu, nici obligaţiile faţă de cei care ne-au votat”.

Două dintre pachete - reforma instituţională, Constituţia, legea pentru alegerile parlamentare, a doua - platforma comună pentru europarlamentare, deşi pe liste şi grupuri separate, trebuie să avem o conduită comună. Încă două pachete - priorităţi parlamentare.

Liderul PSD a subliniat faptul că Antonescu este candidatul la prezidenţiale din partea USL, pentru a pune capăt speculaţiilor potrivit cărora PSD vrea să aibă propriul candidat.

„Am discutat despre relansarea activităţii politice în USL, în ce priveşte protocolul de colaborare, speranţa uşor naivă de a mai opri discuţiile din presă, precizăm foarte clar că candidatul la prezidenţiale este dl Antonescu”, a precizat Ponta.

Acesta a adăugat că „la nivel parlamentar, liderii noştri vor avea în mod instituţional o întâlnire în fiecare luni, pentru a discuta punctele aflate pe agenda Senatului şi Camerei”. De asemenea, „grupurile parlamentare vor vota în comun toate proiectele, dacă nu există consens pe un proiect, la nivel politic intervenim şi luăm decizie”.

Premierul Ponta a subliniat că „alianţele cu PDL sunt interzise prin acorduri între noi”.

„Ne obligăm ca în perioada imediat următoare - mâine ne întâlnim cu reprezentanţii din Ilfov, pentru a rezolva problema - în toate judeţele oamenii care au votat USL trebuie să ştie că sunt conduşi de majorităţi USL”, a precizat acesta.

„Mesajul este acela că USL s-a format ca să schimbe regimul Băsescu, să guverneze bine ţara, şi pentru aceste motive trebuie să fim uniţi şi trebuie să le ducem la bun sfârşit. Pachetul instituţional, pentru România în Europa, de priorităţi parlamentare şi guvernamentale şi pachetul de relansare a USL - astea sunt toate deciziile”, a adăugat Ponta, potrivit Hotnews.

La finalul conferinţei de presă jurnaliştii prezenţi le-au pus celor doi lideri o serie de întrebări:

1. Când ar urma să aibă loc alegerile prezidenţiale?

Ponta: La începutul lui noiembrie, 2 sau 9 noiembrie. Conform ultimei decizii a CCR, care a sugerat că e necesară prezenţa cât mai importantă, în mod normal organizăm sâmbătă şi duminică alegerile europarlamentare.

2. Mai e nevoie de referendumul anunţat de Băsescu?

Ponta: Să facă ce vrea. Bănuiesc că vrea referendum ca să îşi ajute candidaţii.

Antonescu: Noi nu prevedem numărul maxim de 300 de deputaţi ca să îi dăm satisfacţie lui Băsescu, ci pentru că este o cifră potrivită şi asigură întărirea funcţionării şi prestigiului Parlamentului. Trecem şi în Constituţie acest lucru.

3. La Senat cum vor fi alegerile?

Antonescu: Vom vedea, e o chestiune de adoptare a Constituţiei, nu putem preciza acum.

Ponta: Am luat act că toate obiecţiile PDL la descentralizare au fost respinse, Curtea a spus că intrinsec e o problemă, aşteptăm motivarea, să vedem dacă modificăm Constituţia sau legea. O mai mare descentralizare, apropierea de oameni, oamenii se conduc mai bine de la Cluj, Iaşi, decât de la Bucureşti, ca în statul comunist, toate acestea rămân obiective fundamentale.

În funcţie de ce spune Curtea, aşa o să facem. În proiectul de modificare a Constituţiei se introduc regiunile administrative în mod sigur.

Curtea a respins obiecţiile PDL, vedem ce facem cu intrinsecul şi în funcţie de ce spune motivarea aşa procedăm, dar principiul descentralizării evident că nu-l abandonăm.

4. Îi veţi cere doamnei Firea să revină?

Ponta: Păi nu a plecat, nu i-am aprobat demisia, avem nevoie de ea în PSD şi trebuie să rămână alături de noi. I-am înţeles nemulţumirea şi mâine avem obligaţia să soluţionăm problema de la Ilfov, să fie aşa cum au votat oamenii, USL.

5. Despre referendum si europarlamentare

Ponta: Discutăm despre o europenizare a României, care trebuie să iasa din acest regim autocrat şi desuet.

Antonescu: Principala noastră preocupare este cea legată de alegătorul român. Nu cred că estompăm tema europarlamentarelor, ci dimpotriva o potenţăm. E preferabil suprapunerii cu alegerile prezidenţiale, şi ne luăm riscul acesta, pe prag de 50%, dar e mai corect aşa, la prezidenţiale e foarte bine ca toată lumea să ştie exact care sunt atribuţiile preşedintelui, să nu adoptăm o Constiţutie care nu se aplică cinci ani.

Cred că Bruxelles, Comisia Europeană, nu are ce obiecţiuni majore să aducă, şi în practica europeană s-a mai întâmplat, iar cele două teme nu se ocultează una pe cealaltă.

6. Despre alegerile prezidenţiale

Antonescu: Modificăm Constituţia, e normal că trebuie supusă validării cetăţenilor, trebuie să o facem. Vom face toate eforturile să discutăm miza reală şi modificările adevărate din Constituţie, nu toate minciunile propagandistice, şi să îi facem pe cetăţeni să înţeleagă că miza referendumului e modul în care se va organiza viaţa politică în următorii ani.

7. Care este numărul alegătorilor în acest moment?

Ponta: O să spună dl. Stroe după ce actualizează listele. Campania va ţine 30 de zile.

Există un mare interes şi sprijin la nivel european pentru o prezenţă cât mai crescută la alegerile europarlamentare, asta înseamnă că pentru forţele extremiste, din democraţii tradiţionale, ar putea fi un vot mai mic.

Nu mai suntem debutanţi în Europa, suntem, după Polonia, cea mai mare ţară şi trebuie să jucăm un rol pe aceeaşi măsură.

8. Despre modificarea protocolului USL

Antonescu: Se modifică două articole, unul care spune - candidatul va fi dl. cutare, şi articolul care spune candidatul pentru premier, spune foarte clar că premierul, susţinut de USL, e dl. cutare.

Se adaugă două articole, constituirea consiliului parlamentar al USL, liderii grupurilor, şi acea adăugire care spune că atunci când există lucruri neclarificate, nu e consens, se recurge la decizia conducerii centrale a alianţei.

Sunt nişte clarificări.

9. Va exista şi un pact de neagresiune pentru campania electorală la europarlamentare?

Antonescu: E important să vedem care sunt angajamentele comune, vor fi o serie de opţiuni comune şi ele sunt foarte importante. Vor fi scrise, vom avea şi o referire la această conduită în campania electorală.

Elaborăm şi un cod de conduită în general în interiorul coaliţiei, va fi gata în câteva zile, şi porneşte de la datele iniţiale, fondatoare ale coaliţiei.

10. Vor fi sancţionaţi cei care îşi vor ataca colegii de alianţă?

Antonescu: Da, acesta e spiritul.

11. Vă menţineţi declaraţiile prin care vă acuzaţi reciproc de minciună?

Antonescu: Noi am făcut invitaţia de a veni astăzi pentru a prezenta datele de astăzi şi sper că nimic nu e neclar. Pesemne că nu vom avea din varii motive prilejul de a apărea zilnic, eu menţin ideea că ar trebuie să fie desemnat un purtător de cuvânt, altfel există riscul să dăm răspunsuri cu nuanţe diferite. Este o chestiune de administrare şi organizare. Apărem împreună cu prilejul unor decizii importante, ca acestea.

12. Ce soluţie juridică aţi găsit pentru organizarea referendumului, de vreme ce preşedintele poate prelungi aplicarea referendumului?

Ponta: Constituţia prevede ca în maxim 30 de zile de la adoptarea legii de modificare a Constituţiei, aceasta va fi supusă aprobării populaţiei prin referendum. Sunt convins că preşedintele va respecta un text foarte clar din Constituţie.

13. Despre vizita subsecretarului de stat american Victoria Nuland şi despre influenţa politicului asupra justiţiei

Ponta: Cred că se referea la dl Băsescu, care a spus că are cheile justiţiei, că sună procurori, eu m-am uitat la B1 şi aşa am înţeles.

A fost o vizită foarte bună, are legatură cu un subiect care fiind de competenţa CSAT e evident confidenţial, şi e ilegal să discutăm orice fel de detaliu.

14. De ce mergeţi la europarlamentare pe liste separate?

Ponta: Pentru că nu ne batem pe acelaşi electorat.

Noi nu avem adversari politici, doar nu o să ne batem cu gruparea consilierilor prezidenţiali sau cu PDL, noi avem un singur duşman, absenteismul.

Antonescu: USL are printre componentele sale un partid de stânga şi unul de dreapta. O campanie susţinută, intensă, poate chiar nesfârşită, a încercat în continuare să spună că PNL nu mai e un partid de dreapta.

Pentru clarificarea imaginii, pentru demontarea propagandei neobosite, e foarte bine ca fiecare să ne definim identitatea, ceea ce nu înseamnă că nu putem avea obiective comune sau că USL îşi încetează activitatea.

15. Despre nemulţumirile primarilor

Ponta: Dl Voinea a explicat că România trebuie să respecte sistemul fiscal, că am anunţat din timp toate modificările, sunt primari care nu s-au pregătit din timp, îi sprijinim.

Noi nu putem să nu avem date foarte clare, altfel păţim ce a păţit Grecia. Suntem într-o direcţie bună, cu deficitul, cu cheltuielile, trebuie să respectăm cu toţii sistemul.

Ministerul Finanţelor şi Bugetul vor oferi tot sprijinul, astfel încât primarii să ştie să-l aplice.

16. Despre legea descentralizarii

Ponta: Dacă toţi judecătorii CCR au spus într-un fel, înseamnă că au dreptate, şi aşa vom face. Nu am discuţii cu judecătorii de la CCR.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor