De „Ziua Educaţiei”, un frumos cadou elevilor: Repetiţia generală la „Parsifal”, oferită de dirijorul Christian Badea

Ateneul Român (Dana Ştefănescu)
L.M.
05.10.2016

Concertul-spectacol „Parsifal” de la Ateneu, iniţiat de Christian Badea - cel mai mare dirijor român de operă la ora actuală -, care va avea loc pe 7 şi 8 octombrie şi apreciat drept evenimentul cultural-muzical al anului, are repetiţia generală dedicată în exclusivitate tinerilor- elevi şi studenţi.

Este, poate cel mai frumos mod de a celebra Educaţia, chiar de ziua ei, pe 5 octombrie.

Tinerii între 16 - 20 de ani cunosc deja miturile lui Wagner, care sunt mituri medievale, preluate de Tolkien, după care s-a făcut filmul ”The Lord of the Rings”. Toate filmele pe care adolescenţii le iubesc, Games of Thrones, Star Wars sunt prelucrări ale miturilor medievale, a spus Christian Badea într-un interviu”.

Aceşti tineri, care pot sta nemişcaţi ore în şir în faţa acestor filme vor fi „copleşiţi de Wagner” şi de muzica marelui compozitor, pentru că tinerii au capacitatea de a intra în legende complicate şi sunt fascinaţi de acestea. Se vor identifica cu muzica, imediat, este convins dirijorul.

Legenda lui Parsifal face parte din Legendele Graalului, în care, se spune că Parsifal, un tânăr erou, viteaz şi pur va putea salva pe Regele Pescar care suferea de mai mulţi ani din cauza unei răni care nu se putea vindeca. Starea de degenerescenţă la care era supus regele era transmisă întregului său regat, astfel că iarba şi plantele se uscau, apele nu mai curgeau, iar zidurile se surpau.

Legenda are o intrigă complicată şi numeroase versiuni. La capătul anilor săi de aventură, Parsifal, care îşi ratează menirea prima dată (nu reuşeşte să pună întrebarea care l-ar fi izbăvit pe Rege) primeşte o nouă ocazie de a rosti întrebarea esenţială care ar fi adus salvare. În toamna vieţii sale, Parsifal găseşte castelul, păşeşte înăuntru şi pune întrebarea izbăvitoare („Cui îi slujeşte Graal-ul?”). Şi iată că, în cele din urmă, se pot bucura cu toţii. Sfântul Graal este trecut din mână în mână, de jurîmprejurul mesei, Regele Pescar poate şi el să bea din cupă şi este, în sfârşit, vindecat.

Conotaţia adânc simbolică a mitului a inspirat nenumăraţi scriitori şi oameni de artă.

În spectacolul de la Ateneu, Christian Badea a făcut o alegere inedită pentru Parsifal: Natalia, o fetiţă dintr-un grup de copii de la şcoala de balet Capsalii, despre care a aflat, vorbind cu ea, că e orfană. Impresionat de privirea profundă a fetiţei, regizorul s-a gândit că ea ar fi cea mai potrivită să ilustreze inocenţa şi puritatea sufletească a acestui personaj de legendă care are puterea oferi Potirul Sfânt spre salvare.

Iată că Parsifal (el însuşi orfan) cel curat la suflet, care nu are nimic în lumea asta şi e folosit de ceilalţi ca să salveze lumea, va fi întruchipat de Natalia, pe scena Ateneului, alături de cei mai mari solişti de Wagner la ora actuală.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor