Christian Badea, un dirijor care a uimit Australia

(photos.com)

Dirijorul român Christian Badea stabilit la New York, unul dintre elevii lui Leonard Bernstein, a fermecat cu reprezentaţiile de la Opera din Sydney. Cu toate acestea, Christian Badea nu a uitat de publicul roman şi se va reîntoarce la Bucureşti, în noiembrie, pentru a susţine concerte la Ateneu, cu Orchestra Simfonică a Filarmonicii George Enescu, şi pentru a-şi continua activitatea la Fundaţia Română pentru Excelenţă în Muzică (FREM), al cărei preşedinte este.

Spectacolul operei "Die Tote Stadt"de Erich Wolfgang Korngold, o producţie de amploare cinematografică în regia lui Bruce Beresford şi sub bagheta lui Christian Badea a repurtat un succes răsunător la Opera din Sydney. O orchestră în mişcare, în inedita viziune regizorală a lui Beresford, de trei ori câştigător al Oscarului, şi o performanţă ireproşabilă sub conducerea dirijorului român.

Presa din Australia laudă la unison reprezentaţiile lui Christian Badea.

"Baletul şi orchestra Operei au fost absolut extraordinari sub bagheta lui Christian Badea. Sunetul coardelor a fost somptuos, punctat de câteva solo-uri excelente şi o interpretare ireproşabilă a suflătorilor", scria publicaţia "Limelight Magazine"

Măiestria dirijorală a lui Christian Badea a fost remarcată şi de cotidianul"Sydney Morning Herald", care aprecia că maestrul "a dirijat cu un sens al liniei romantice plin de siguranţă, un gest emfatic şi cu flexibilitate expresivă", considerându- l "unul dintre cei mai căutaţi dirijori din lume la ora actuală".

Colaborarea dintre Christian Badea şi Opera din Sydney se va intensifica în următorii trei ani cu multe proiecte de colaborare, printre care operele "Elektra"de Richard Strauss şi "Othello" de Giuseppe Verdi.

Împărţindu-şi în mod egal timpul între dirijatul de simfonii şi cel de opere, Christian Badea a fost un oaspete frecvent al mărilor teatre de operă ale lumii.

Cariera de dirijor a lui Christian Badea cuprinde colaborări de prestigiu în sălile de concerte şi teatrele de operă de prim rang din Europa, America de Nord şi Asia. Printre orchestrele pe care le-a condus în Europa amintim Filarmonica Regală şi Orchestra Simfonică BBC din Londra, Orchestra Simfonică din Gothenburg, Residentie Orchestra, Filarmonica din Amsterdam, Orchestra Filarmonică Radio din Olanda, Orchestra Beethovenhalle din Bonn, Orchestra Filarmonică Radio şi Orchestra Ille de France din Paris, Orchestra Naţională din Lyon, Orchestra RAI din Torino, Orchestra Santa Cecilia din Roma şi „Maggio Musicale Orchestra” din Florenţa, Filarmonica din Budapesta, Orchestra Naţională a Spaniei din Madrid, la fel şi orchestrele din Valencia, Sevilla şi Bilbao. În Asia a dirijat Filarmonica din Hong Kong şi a realizat un turneu în Japonia cu Filarmonica din Tokyo, iar în America de Nord a fost invitatul unor orchestre ca Pittsburgh Symphony, the Naţional Symphony in Washington, D.C., the Montreal Symphony, the Atlanta Symphony, the Detroit Symphony Orchestra, the Baltimore Symphony, the Rochester Philharmonic şi the American Symphony la Carnegie Hall.

Printre marii artişti cu care a colaborat Christian Badea, se numără Leonard Bernstein, Mstislav Rostropovich, Yefim Bronfman, Shlomo Mintz, Midori, yoyo Ma, Cho Liang Lin, Gerhard Oppitz, Lynn Harrell, solişti vocali ca Placido Domingo, Renee Fleming, Bryn Terfel, Natalie Dessay, Rolando Vilazon, Simon Keenlyside, Dawn Upshaw, Samuel Ramey, Thomas Hampson, James Morris, Neil Shicoff şi regizori ca Bruce Beresford, David Pountney, Franco Zeffirelli, Andrei Şerban, Keith War.

Împărţindu-şi în mod egal timpul între dirijatul de simfonii şi cel de opere, Christian Badea a fost un oaspete frecvent al mărilor teatre de operă ale lumii. La Opera Metropolitană din New York, unde a fost invitat permanent timp de zece ani, a dirijat peste 160 de opere de o mare diversitate.

Christian Badea a studiat iniţial vioara la Conservatorul de Muzică din Bucureşti. A continuat cu studii de dirijat la Bruxelles, Mozarteum din Salzburg cu Herbert von Karajan şi la New York la Juilliard School unde a primit o diplomă de absolvire în dirijat şi unde l-a avut ca mentor pe Leonard Bernstein.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură