Parchetul Vaslui a început urmărirea penală faţă de protestatarii de la Pungeşti

Proteste la Pungeşti, 7 decembrie 2013
Proteste la Pungeşti, 7 decembrie 2013 (DANIEL MIHAILESCU / AFP / Getty Images)

Parchetul Judecătoriei Vaslui a început urmărirea penală faţă de 37 de protestatari pentru demonstraţiile din 7 decembrie. Persoanele respective sunt acuzate că au distrus gardul împrejmuitor al terenului pe care este amplasată platforma Chevron şi că au agresat jandarmi.

Reamintim că pe 7 decembrie în timpul protestelor la care au participat atât activişti ecologişti cât ţărani din Pungeşti, persoane neidentificate au rupt un gard de sârmă.

Un număr de 37 de persoane sunt urmărite penal de Pachetul de pe lângă Judecătoria Vaslui în urma protestelor din 7 decembrie, din zona Siliştea - Pungeşti, unde aproximativ 400 de oameni s-au adunat în faţa terenului deţinut de compania Chevron pentru a protesta faţă de explorarea şi exploatarea gazelor de şist, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Procurorii vasluieni vor ancheta 28 de protestatari pentru distrugere şi ultraj contra bunelor moravuri, iar ceilalţi nouă manifestanţi vor fi cercetaţi pentru ultraj contra bunelor moravuri.

Constantin Pâslaru, unul dintre liderii taberei de rezistenţă de la Pungeşti a declarat pentru Epoch Times:

"Persoanele anchetate sunt chemate zilnic pentru declaraţii şi mişcarea de Rezistenţă Pungeşti le-a pus la dispoziţie 3-4 avocaţi care îi însoţesc la IPJ. Sătenii nu vor ceda, vor continua protestele împotriva explorării şi dacă este nevoie vom recurge la măsuri extreme precum greva foamei.

Printre jandarmii aduşi cu autocarele au existat mai mulţi instigatori. Consider că este un nou abuz! Avem poze cu militanţi, sau protestatari, pe care nu i-am văzut niciodată la nici un protest. Mai mult, ei au coborât dintr-un autocar în care se aflau şi jandarmi în uniformă.

Au fost infiltraţi între protestări să incite şi să degenereze acel protest paşnic din data de 7 decembrie. Protestul din data de 7 a fost reprezentat justificarea intervenţiei în forţă a jandarmeriei.

Activiştii ecologici nu au făcut altceva decât să protesteze liniştit, oamenii nu fac altceva decât să-şi apere pământul iar în România dacă dai dovadă de patriotism, după cum se vede, rişti să fii urmărit în tribunale".

Pungeştiul a fost scena a două acţiuni în forţă ale Jandarmeriei, pe 2-5 decembrie şi pe 7-8 decembrie. În ambele cazuri s-au semnalat numeroase abuzuri ale trupelor de jandarmi. La ambele acţiuni jandarmii au acordat amenzi nejustificate localnicilor sau activiştilor civici.

În urma ambelor acţiuni victimele forţelor de ordine au depus numeroase plângeri penale împotriva Jandarmeriei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne