De ce ţânţarii nu pot zbura în ceaţă
alte articole
Ţânţarii pot zbura prin furtună fără nici o problemă, dar situaţia se schimbă când este ceaţă.
Oamenii de ştiinţă de la Institutul de Tehnologie din Georgia s-au decis să afle de ce ţânţarii nu pot zbura în ceaţă.
Cercetătorul Andrew Dickerson a explicat că, atunci când eşti de dimensiunea unui ţânţar, vremea te poate influenţa foarte diferit.
"Din punctul de vedere al unui ţânţar, o picătură de ploaie echivalează cu a fi lovit de o maşină mică", a spus Dickerson într-un comunicat de presă.
"O particulă de ceaţă – cântărind de 20 de milioane de ori mai puţin decât un ţânţar - este asemănătoare cu a fi lovit de o firmitură de pâine. Astfel, ceaţa este pentru un ţânţar ceea ce ploaia este pentru un om. "
Ţânţarii sunt suficient de mici pentru a zbura printre picăturile de ploaie, aşa că sunt loviţi doar o dată la 20 de secunde sau cam aşa ceva, iar picăturile nu le fac rău. Atunci de ce particulele minuscule de ceaţă îi împiedică să zboare?
Cercetătorii au folosit o cameră video de mare viteză şi au constatat că aripile ţânţarilor pot funcţiona în continuare în mod corespunzător în condiţii de ceaţă, dar structurile mici numite balansiere nu reuşesc asta.
Balansierele sunt ca nişte aripi mici noduroase care se întind alternativ cu aripile mari. Ele ajută ţânţarii să îşi controleze zborul şi să stea în poziţie verticală în aer.
Când acestea structuri se întind, ele lovesc mii de particule de ceaţă pe secundă. Balansierele sunt atât de mici încât sunt afectate de particule.
"Astfel, balansierele nu pot sesiza corect poziţia lor şi nu funcţionează corespunzător, similar cu modul în care ştergătoarele de parbriz nu reuşesc să funcţioneze bine atunci când ploaia este foarte puternică sau dacă există zăpadă pe parbriz", a spus Dickerson.
"Acest studiu ne arată că zborul insectelor este similar cu zborul uman în aeronave şi că zborul nu este posibil dacă insectele nu pot sesiza împrejurimile lor."
Cercetarea a fost prezentată la o reuniune a departamentului dinamicii fluidelor a Societăţii Americane de Fizică.