Lăcustele îşi schimbă cântecul pentru a putea acoperi zgomotul traficului

Lacusta.
Lacusta. (pixabay.com)

Un studiu ecologic a demonstrat că sunetele produse de om pot avea un impact grav asupra insectelor.

În cercetările anterioare, s-au demonstrat efectele sunetelor asupra comunicării animalelor, cum ar fi păsări, balene şi broaşte.

Trei cercetătorii au analizat lăcustele mascule Chorthippus biguttulus, care îşi strigă femelele prin frecarea picioarelor din spate de aripile din faţă.

Echipa a capturat 188 de masculi, jumătate din ei din locuri liniştite şi jumătate de lângă drumurile aglomerate, şi a înregistrat strigătele lor de împerechere. Melodia este de obicei alcătuită din două fraze, care durează două secunde şi devin mai puternice spre sfârşit.

Ei au descoperit că melodiile lăcustelor care trăiesc lângă drumuri zgomotoase sunt diferite de cele ale specimenelor care locuiesc în locuri mai liniştite.

Lăcustele Chorthippus biguttulus produc melodii care includ componente de frecvenţă joasă şi înaltă", a spus autorul principal al studiului Ulrike Lampe de la Universitatea din Bielefeld, Germania.

"Am constatat că lăcustele din habitatele zgomotoase cresc volumul frecvenţelor joase din cântecul lor, aspect care are sens din moment ce zgomotul rutier poate masca semnalele din această parte a spectrului de frecvenţe."

Prin urmare, zgomotul traficului ar putea fi în detrimentul reproducerii la această specie de lăcustă.

"Creşterea nivelului de zgomot ar putea afecta împerecherea lăcustelor în mai multe moduri", a spus Lampe.

Aceasta ar putea împiedica femelele să audă în mod corespunzător strigătele de împerechere ale masculilor, sau să împiedice femelele să recunoască masculii din specia lor, sau să afecteze capacitatea femelelor de a estima cât de atractiv este un mascul din cântecul lui."

Oamenii de ştiinţă speră să înţeleagă în continuare acest mecanism şi dacă masculii îşi schimbă comportamentul din stadiu larvar sau dacă melodiile diferite apar ca urmare a geneticii.

Constatările au fost publicate în revista Functional Ecology a British Ecological Society.