De ce islandezii sunt cei mai fericiţi oameni din lume

Care este secretul unui trai fericit şi fără griji? O călătorie în Islanda ne lămureşte.
Islanda
Mioara Stoica
14.06.2016

După secole de greutăţi şi suferinţe, Islanda este o ţară care aminteşte lumii întregi importanţa rezilienţei, şi anume, acea abilitate proprie unui individ de a face faţă şi a depăşi un eveniment traumatic sau o perioadă dificilă.

Această ţară ştie ceva după criza financiară globală din 2008, din care a reuşit să iasă în mai puţin de cinci ani datorită turismului, tehnologiei şi a energiei curate. În prezent, este o ţară în care birocraţia nu împovărează, corupţia este absentă şi de muncă se găseşte imediat. Aici nu există mentalitatea unui loc de muncă permanent şi se trăieşte cu serenitate, deoarece oamenii îl schimbă în mod constant, pentru a-şi face o carieră şi a câştiga mai mulţi bani.

Cu filosofia de a favoriza mai mult munca în echipă, decât de a evidenţia talentele individuale, Islanda oferă o abordare socială considerabil diferită de cea a multor ţări: pentru a evita discuţiile, islandezii tind să nu contrazică cealaltă parte niciodată, companiile organizează în mod regulat excursii şi activităţi pentru angajaţi, pentru a îmbunătăţi mediul lor de socializare, iar locurile de muncă oferă condiţii bune angajaţilor. Chiar şi în timpul crizei, în care mulţi şi-au pierdut locurile de muncă, nu a avut loc izolarea persoanelor, iar riscul concedierilor nu este acelaşi ca în întreprinderile mai mari. Şi tocmai acest factor a jucat un rol-cheie în rata mare de fericire islandeză: comunitatea trece înaintea individului.

Există o zicală locală care spune că islandezii nu trebuie să-şi facă griji că vor cădea într-o gaură neagră, pentru că nu există nicio gaură neagră în care să cazi fără să existe întotdeauna cineva gata să te scoată.

Dacă un străin rămâne blocat cu maşina în zăpadă va exista întotdeauna cineva dispus să oprească şi să-l ajute, şi nu este de mirare să vezi în mijlocul iernii un copil care merge la şcoală pe jos, singur în întuneric: nivelul încrederii este întotdeauna mare şi în creştere, încât deseori vezi maşinile lăsate deschise, spre exemplu.

Mai mult, din 2006 Islanda se situează pe primul loc în Global Gender Gap Report the Word Economic Forum, care identifică nivelul inegalităţii de gen în 142 de ţări pe baza mai multor indicatori globali - oportunităţi economice, oportunităţi educaţionale, nivelul de sănătate şi speranţa de viaţă, oportunităţi politice.

Ideea unei societăţi deschise este, prin urmare, esenţială, precum şi distribuţia fericirii în mod uniform, ceea ce face ca majoritatea islandezilor să fie mai mult sau mai puţin fericiţi, fără lacune prea mari, aşa cum pot fi găsite în alte ţări, cum ar fi cele din America Latină şi Orientul Mijlociu. La optimismul pur se adaugă, de asemenea, o cultură literară bogată: literatura şi alte resurse culturale furnizează stimulul necesar de a merge mai departe în vremuri dificile, reduce durerea şi oferă un mijloc de a canaliza energiile creatoare.

Islandezii recunosc valoarea cuvântului scris, astfel încât motoul lor este: "mai bine mergi în picioarele goale decât fără cărţi".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor