Coaliţia islandeză propune alegeri anticipate după declanşarea scandalului Panama Papers

Coaliţia de guvernământ din Islanda plănuieşte să desfăşoare alegeri anticipate în această toamnă. Ţara simte primele efecte ale unei crize politice declanşate de demisia premierului islandez.
Premierul islandez Sigmundur David Gunnlaugsson.
Premierul islandez Sigmundur David Gunnlaugsson. (Captură Foto)

Ca o concesie pentru partidele din opoziţie şi manifestanţii care l-au alungat pe premierul Sigmundur David Gunnlaugsson din funcţie, guvernul islandez a anunţat că va desfăşura alegeri în toamnă.

Partidul Progresiv şi Partidul Independenţei au anunţat această decizie la câteva ore după ce l-au învestit temporar în funcţia de premier pe Sigurdur Ingi Johannsson, ministrul pentru pescuit şi agricultură, membru al Partidului Progresiv, în vârstă de 53 de ani.

Islanda programase iniţial următoarele alegeri legislative în aprilie 2017. Partidul Piraţilor a condus în sondajele recente cu un procent de 43%, noul său record fiind atins miercuri. Partidul a intrat în Parlament în 2013, fiind votat de 5% din populaţie.

Anunţul viitoarelor alegeri a avut loc după o confuzie iniţială. “Premierul nu a demisionat şi va continua să rămână în funcţia de preşedinte al Partidului Progresiv”, a susţinut un purtător de cuvânt într-un email trimis marţi agenţiilor de ştiri. Gunnlaugsson continuă să fie în fruntea partidului, dar nu şi a ţării, după trei zile de proteste publice masive declanşate de dezvăluirile privind averea secretă deţinută în străinătate de acesta.

Documentele divulgate arată că, la un moment dat, el şi soţia sa au deţinut împreună o companie care a cerut să fie despăgubită de băncile falimentare din ţară. Ulterior, fostul premier şi-a vândut partea din companie soţiei sale pentru suma simbolică de 1 dolar american.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe