Studiu: manifestarile sindromului oboselii cronice pot fi ameliorate prin exercitiu si terapie

(JOSE JORDAN / AFP / Getty Images)

Studiile desfasurate au aratat ca doua metode de tratament au redus simptomele sindromului oboselii cronice (SOC) si au ajutat pacientii cu sindromul oboselii cronice sa se refaca.

Rezultatele cercetarii sunt publicate in editia online a revistei medicale The Lancet. Terapia schimbarii pe trepte a exercitiilor (TTE) si terapia cognitiv-comportamentala (TCC) sub supraveghere medicala de specialitate "pot reduce moderat efectele cronice ale sindromului de oboseala", caracterizata prin stare de oboseala fizica, oboseala mentala, dureri de cap si altele.

Terapia cognitiv-comportamentala ajuta la schimbarea atitudinii pacientului fata de oboseala, in timp ce terapia schimbarii pe trepte a exercitiilor este indreptata spre intensificarea treptata a activitatii fizice pentru a face fata oboselii cronice, raporteaza MedicineNet.

"Pacientii care sunt sub supraveghere medicala si care au trecut terapia schimbarii pe trepte a exercitiilor sau terapia cognitiv-comportamentala, au obtinut un efect mare in depasirea oboselii, si-au sporit eficienta comparativ cu cei care au primit doar terapia de adaptare a ritmului sau consultatia unui specialist", a declarat autorul studiului, Peter J. White, un profesor de psihologie la Barts si London School of Medicine.

Oamenii de stiinta au studiat 641 de pacienti cu sindromul oboselii cronice, impartindu-i in patru grupe in functie de tipul de tratament: TTE, TCC, Terapia de adaptare a ritmului (TAP) si ingrijirea medicala obisnuita.

Ei au descoperit ca primele doua metode au condus la rezultate mai bune in tratarea sindromului oboselii cronice, mai eficient decat Terapia de adaptarea a ritmului (TAP) si ingrijirea medicala obisnuita.

"Beneficiile terapiei schimbarii pe trepte a exercitiilor si terapiei cognitiv-comportamentale depasesc orice riscuri potentiale," au declarat Guiles Bleyenberg si Knoop Hansen de la Universitatea Radboud din Nijmegen, Olanda. "Unii pacienti tratati prin terapia schimbarii pe trepte a exercitiilor si terapia cognitiv-comportamentala in timpul studiului au avut reactii adverse grave, dar nu mai multe decat cei care au primit terapia de adaptare a ritmului sau de ingrijirea medicinala obisnuita," au scris intr-un editorial Lancet Bleyenberg si Knoop.

"Speram ca aceasta observatie este o reamintire utila a efectului pozitiv al ambelor metode. Este necesar si important pentru ca pacientii sa se cunoasca pentru a-si tempera nelinistea si anxietatea excesiva cu privire la posibilele efecte adverse ale tratamentului prin terapia schimbarii pe trepte a exercitiilor si terapia cognitiv-comportamentala ."

Conform informatiilor primite de la Institutul National de Sanatate american si Bibliotecii Nationale de Medicina, in prezent, nu exista niciun tratament suficient de eficace al sindromului oboselii cronice, iar medici si oameni de stiinta inca nu stiu exact motivele originii acesuia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură