Danileţ: Dacă am confisca toţi banii de la infractori, am putea construi şi penitenciare luxoase şi autostrăzi

Invitat de reprezentanţii grupului #REZISTENŢA la o întâlnire pe tema "Stat vs. Cetăţean", judecătorul Cristi Danileţ a explicat de ce graţierea nu rezolvă problemele din penitenciare şi de ce solicitările CEDO nu impun o rezolvare urgentă, aşa cum susţineau politicenii, ci una eficientă.
Mădălina Crăciun
30.05.2017

alte articole

Cristi Danileţ (Eugen Horoiu/Epoch Times)
Mădălina Crăciun
30.05.2017

Judecătorul Cristi Danileţ, fost membru al Consiliului Superior al Magistraturii, a discutat, marţi seară, cu reprezentanţii grupului #REZISTENŢA de pe Facebook - platformă civică născută în urma protestelor declanşate de adoptarea OUG 13 -, printre altele şi despre controversata problemă a graţierii pe care unii politicieni o împing cu obstinaţie pe agenda publică.

Magistratul a explicat, făcând apel la practica judiciară, că graţierea nu este capabilă să rezolve în mod fundamental situaţia din penitenciarele româneşti.

"În penitenciare avem mai multe probleme, nu una singură. Una este suprapopularea, că 148% din locuri sunt ocupate. Doi, condiţiile proaste din penitenciare, sunt clădiri construite pe la mijlocul anilor 1800. Trei, avem asistenţă medicală la pământ. Patru, nu avem capacitatea de reinserţie socială a celor care părăsesc penitenciarele. Cine Dumnezeu în România îţi angajează pe cineva cu cazier?! Pune-l tu vânzător la chioşc sau la mall fiindcă are cazier pentru furt, cine îl angajează?", a comentat Danileţ.

Judecătorul îşi aminteşte că, în urmă cu două săptămâni, a avut la Cluj un caz cu un violator care a comis fapta de viol la două săptămâni după ce fusese eliberat din penitenciar unde fusese condamnat pentru altă faptă de viol.

"Oamenii ăştia nu se mai pot reface. Cei care sunt cu viol au o mare problemă. La ei e de natură psihică. Apoi sunt cei care comit furturi, vă zic că am cu zeci, zeci cei care comit furturi. Am traficanţi de persoane care comit fapte vizavi de zeci sau sute de persoane. Apoi, avem un alt gen de infracţiune de care nimeni nu vorbeşte. Ştiţi care este tipul de infracţiune cel mai des săvârşit în România? Vă spun: Infracţiuni la Legea circulaţiei. Uriaş, un număr uriaş de infracţiuni la Legea circulaţiei", a precizat Danileţ.

Mai exact, omul se urcă băut, se urcă fără permis, se urcă fără ca autovehiculul să fie înmatriculat. Numărul de astfel de infracţiuni este extrem de mare.

"Bun, ce facem? Îi eliberăm din penitenciar dar nu numai din penitenciar că prin graţiere li se şterge şi obligaţia celor care sunt condamnaţi cu suspendare, îi afectează şi pe cei care sunt condamnaţi cu suspendare. Stau şi mă întreb, într-o ţară în care infracţiuni la Legea circulaţiei sunt foarte numeroase şi infracţiuni de furturi sunt foarte numeroase, este adecvat să graţiem pedepsele astea? Eu nu stiu, nu sunt legiuitor, nu sunt nici sociolog, mă uit în dosarele mele şi mă uit că oamenii ăştia de fapt recidivează. Să ştiţi că noi prindem pe unul băut la volan după ce el a comis de nu stiu câte ori fapta şi n-a fost prins", a punctat Danileţ.

Apoi furturile. Sunt oameni care n-au loc de muncă, n-au familie şi trăiesc numai din furturi.

"Ce facem? Îi lăsam în libertate? Eu sunt de acord să îi lăsam în libertate dar cum îi recuperăm, ce le dăm? Păi ştiţi că ei sunt mulţumiţi să se întoarcă înapoi, foarte mulţi dintre ei. Să ştiţi că scandalul ăsta cu penitenciarele... noi le spunem în general "hoţi", nu hoţii fac scandalul cu penitenciarele. Scandalul referitor la condiţiile din penitenciar a început în momentul când anumiţi oameni de "vază" să le spunem din România, şi mai ales şefi ale unor trusturi de presă au ajuns în penitenciare. Probabil unii şi-au imaginat că penitenciarele sunt un fel de hoteluri: vrem să avem coafeză, vrem să avem televizor color şi vrem să avem nu stiu câţi metri pătraţi", a continuat Danielţ.

Judecătorul susţine că a întâlnit penitenciare în care condiţiile sunt mai bune decât le avea în camera de cămin ca student la drept. Sigur, nu neagă că sunt şi mai rele, "dar nu te trimite nimeni la penitenciar, du o viaţă liniştită în afară, nu săvârşi nicio infracţiune, nu trebuie să ajungi în penitenciar".

Danileţ a mai demontat şi mitul urgenţei şi panicii de a graţia şi a explicat că oamenii de la CEDO sunt realişti, nu cer rezolvarea problemelor în 6 luni ci elaborarea unui plan al cărui proces de punere în aplicare poate dura de la un an până la 20 de ani. În încheierea acestei idei, judecătorul clujean a oferit şi o soluţie, aceea de a confisca banii pe care infractorii condamnaţi îi datorează statului, ceea ce ar oferi fonduri importante pentru construirea unor penitenciare chiar “luxoase”.

"Dar noi (magistraţii – n.r.) am tras un semnal de alarmă, nu putem noi spune Parlamentului ce este bine şi ce nu, noi îţi arătăm consecinţele. Aşa şi populaţia. Conceptul ăsta de drepturile omului se aplică şi pentru deţinuţi. Ei nu sunt lipsiţi de drepturile omului. Ei au dreptul de a nu fi acolo persecutaţi într-un fel, terorizaţi, condiţiile de acolo trebuie să fie unele adecvate. Însă cred că este de datoria guvernanţilor să stabilească o prioritate şi mai ales să stabilească nişte soluţii. Eu zic aşa, că a spune populaţiei că tu ai o problemă în penitenciare pe care o rezolvi cu legea graţierii este nereal. Noi avem o grămadă de probleme în penitenciare pe care Legea graţierii nu le rezolvă. De aceea, condamnarea care a venit de la CEDO în cauza Rezmiveş în urmă cu o lună ne-a spus clar “Românie, dă-ne un plan concret de măsuri în maxim 6 luni de acum încolo", a afirmat Danileţ.

Potrivit judecătorului, CEDO nu ne-a amendat cum spuneau nu stiu câte voci "că or să ne dea nu stiu câte milioane de euro, amendă şi aşa mai departe, suntem nenorociţi, avem nevoie să adoptăm legea asta", nu. CEDO a venit şi a spus "aveţi nişte probleme, ele nu sunt punctuale ci sunt sistemice, avem nevoie de un plan" iar acest plan nu înseamnă că în 6 luni aţi rezolvat problemele din penitenciare ci înseamnă “peste 6 luni îmi veniţi cu planul care poate să se întindă pe un an, pe doi, pe zece, pe 20", asta spune CEDO, deci oamenii ăia sunt realişti.

"Dincolo de populismele astea ieftine specifice României dâmboviţene, trebuie să privim realitatea. Avem o problemă în penitenciare? Avem. O rezolvăm? O rezolvăm. Când? Peste ani şi ani. Cum? Când? Începem. De mâine. Hai să alocăm fonduri, hai să construim noi penitenciare, hai să văruim. Chiar am întâlnit pe cineva care spunea "sunt probleme grave în penitenciare? Mergem şi văruim dacă asta e problema şi am rezolvat-o", mergem şi văruim acolo sau mergem şi construim un nou penitenciar.

Credeţi-mă că dacă am confisca toţi banii pe care Justiţia română îi ordonă a fi confiscaţi de ani de zile şi Ministerul Finanţelor nu a făcut-o, dacă am confisca toţi banii pe care infractorii condamnaţi în România îi datorează statului, atunci, credeţi-mă, că am avea bani de construit penitenciare faine, luxoase şi ne-ar şi rămâne pentru ceva autostrăzi", a subliniat Danileţ.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor