Iohannis se delimitează de arhiva SIPA. "Cartoful fierbinte" rămâne la ministrul Justiţiei
alte articole
CSAT nu are "niciun fel de treabă" cu arhiva SIPA, a declarat luni preşedintele Iohannis, în contextul în care vorbind despre secretizarea arhivei, ministrul Justiţiei declara recent că, dacă aceasta conţine secrete de stat, ele nu vor putea fi desecretizate decât de Consiliul Suprem de Apărare a Ţării.
De asemenea, Iohannis a susţinut că nu a avut o discuţie cu ministrul Justiţiei pe această temă, relatează Agerpres.
"Nu am avut o astfel de discuţie şi, din informaţiile mele, nu există nici la CSAT o astfel de solicitare, deci nu există la noi solicitări pe aceste teme, nici nu sunt convins că trebuie să vină la noi. (...) S-a vehiculat rolul CSAT în această chestiune şi vreau să mai subliniez o dată, ca să nu rămână aşa o neclaritate în spaţiu: SIPA a fost la Ministerul Justiţiei, arhiva este în continuare la Ministerul Justiţiei şi CSAT nu are niciun fel de treabă cu asta", a precizat Iohannis, citat de Agerpres.
Şeful statului s-a declarat convins că MJ şi ministrul Justiţiei vor şti ce să facă pentru a clarifica chestiunea arhivei SIPA.
"Dacă va exista o propunere oficială unde va trebui să am eu o părere, de exemplu o iniţiativă legislativă, o să îmi fac punctul de vedere cunoscut atunci", a adăugat Iohannis.
Reamintim că scandalul arhivei SIPA a izbucnit după ce, recent, jurnalistul Dan Andronic (personaj urmărit penal în două dosare instrumentate de DNA) a publicat un incendiar articol în care acredita ideea că din arhiva fostului serviciu secret de la Justiţie au fost copiate şi sustrase documente. Practic, Andronic a susţinut că arhiva SIPA (instrument folosit pentru şantajarea magistraţilor) ar fi fost copiată în timp ce era inventariată de comisia desemnată de Monica Macovei, la vremea respectivă ministru al Justiţiei. Din comisie făcea parte şi judecătorul Cristi Danileţ. Atât Macovei cât şi Danileţ au negat categoric acuzaţiile care li s-au adus.
În urma declanşării scandalului, premierul Grindeanu s-a pronunţat pentru desecretizarea arhivei în timp ce ministrul Justiţiei, după ce iniţial a promis că va demara acţiuni în acest sens, şi-a nuanţat ulterior declaraţia, afirmând că se documentează privind istoricul constituirii arhivei SIPA şi că, dacă aceasta va conţine secrete de stat, nu le va putea desecretiza el.
Mai amintim că judecătorul Cristi Danileţ a lansat un apel către Toader, cerându-i să nu desecretizeze arhiva, căci aceasta conţine informaţii adunate în mod nelegal despre magistraţi care nu trebuie să devină instrumente de ameninţare sau batjocorire a judecătorilor şi procurorilor. Mai multe informaţii pe acest subiect puteţi accesa aici.
Ca ultimă evoluţie, Toader a anunţat o iminentă hotărâre de Guvern vizând desecretizarea arhivei, precum şi o comisie care "îşi începe activitatea, respectând dispoziţiile legale, distincţiile dintre viaţa privată, secretele de serviciu, respectiv secretele de stat."