Dan Şova: La iniţiativa mea, tineretul PSD va studia despre Holocaust în cadrul ISD (interviu)
Ministrul pentru Relaţia cu Parlamentul, Dan Şova, a declarat miercuri, într-un interviu pe tema Holocaustului, că s-a pus la curent „cu tot calvarul evreilor” de la Cuza încoace şi că la iniţiativa sa PSD, prin ISD, va organiza în toamnă cursuri despre Holocaust.
Numirea dumneavoastră în functia de ministru a fost întâmpinată cu ostilitate în anumite medii, în special în cele evreieşti. Ce le răspundeţi acestor domni şi tuturor evreilor, în definitiv, acelora care au unele dubii în ceea ce priveşte sentimentele dumneavoastră faţă de evrei?
Dan Şova: Le pot răspunde mai multe lucruri. În mod evident, în luna martie am făcut unele afirmaţii care au fost absolut greşite, afirmaţii pe care mi le-am asumat, pe care le-am recunoscut şi în legătură cu care am spus şi am subliniat că au fost făcute din neştiinţă şi nu din rea-voinţă. Ulterior acelui moment, recunoscându-mi greşeala şi asumându-mi-o cu toată demnitatea, m-am pus la curent cu tot ceea ce a însemnat calvarul comunităţii evreieşti în România în perioada regimului Ion Antonescu. Mai mult decât atât, am studiat întreaga istorie, foarte frământată, a evreilor şi a antisemitismului românesc începând încă de la Cuza şi până în timpul regimului Ion Antonescu. După întoarcerea mea şi din călătoria de la Muzeul Holocaustului de la Washington am spus foarte clar că, din păcate pentru noi românii, ne înscriem şi noi alături de alte ţări, pe harta antisemitismului interbelic şi din timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Faptul că în timpul regimului Antonescu au fost circa 250.000 de victime omeneşti din sânul comunităţii evreieşti fie asasinaţi, fie deportaţi, trenurile morţii Iaşi-Călăraşi sau Iaşi-Podul Iloaiei, pogromul de la Iaşi, despre care am citit, cu asasinatele din curtea Prefecturii şi care s-au finalizat până la urmă cu aproape 15.000 de victime, lagărul de concentrare cu evrei de la Călăraşi, sunt realităţi pe care astăzi nu le putem nega şi mai mult decât atât, trebuie să le recunoaştem, să ni le asumăm, să avem grijă ca aşa ceva să nu se mai întâmple şi să dăm comunităţii evreieşti din România toată recunoaşterea pentru suferinţele prin care au trecut.
Un alt lucru de care pot să îi asigur este că greşeala mea absolut regretabilă, o repet, a avut la bază exclusiv necunoaşterea şi nu reaua-intenţie. Îngrijorarea pe care au manifestat-o nu mă deranjează, de câte ori îşi va exprima cineva rezerve nu voi obosi să recunosc că am greşit, să îmi asum cu demnitate treaba asta, să spun ce am învăţat şi să le spun şi altora.
Am luat şi acţiuni concrete. PSD, sub directul meu imbold, începând cu anul acesta, va introduce la ISD un curs de studiere a istoriei Holocaustului în România, un curs care se va bucura de sprijinul Institutului Ellie Wiesel din Bucureşti şi de implicarea direct a lui Alexandru Florian. La deschiderea acestui curs, în toamnă, sper să participe şi dl Radu Ioanid, de la Muzeul Holocaustului din Washington, domnia sa ne-a promis că o să ne organizăm în aşa fel încât să fie prezent. Deci am luat şi acţiuni concrete. În încheiere, pot să asigur comunitatea evreiască de faptul că în mine va avea un prieten şi un susţinător.
Cursurile de la ISD vr fi deschise publicului larg sau se adresează doar membrilor PSD?
Dan Şova: ISD este un institut recunoscut de Ministerul Învăţământului şi este un institut care are cursanţii lui, dar în discuţiile pe care le-am avut cu dl Radu Ioanid am convenit şi organizarea unor prelegeri publice la care să aibă acces oricine e interesat şi, sub cerinţa strictă şi directă a preşedintelui PSD, dl Victor Ponta şi a preşedintelui de onoare, dl Ion Iliescu, s-a luat decizia ca aceste cursuri să fie organizate cu tineretul, în special din interiorul PSD, pentru ca erori de genul cărora am făcut eu să nu se mai repete, să nu mai fie posibile.
Aţi prevăzut că la numirea în funcţie de ministru vor apărea atacuri? Aţi discutat cu premierul despre aceste lucruri?
Dan Şova: Eu şi responsabili din PSD am depus toate eforturile, în perioada de după martie, când m-am întors de la Washington, pentru ca poziţia mea să fie cunoscută de toate mediile de interes ale comunităţii evreieşti. Se pare că acţiunea noastră nu a pătruns peste tot şi au existat unii lideri importanţi din comunitatea evreiască din Israel, cum am observat, chiar de la Institutul Simon Wiesenthal, care nu au fost foarte bine informaţi în legătură cu tot ce s-a întâmplat, dar asta nu este o problemă. Greşeala a fost atât de mare încât ori de câte ori se va ivi o discuţie pe această temă, şi acum şi peste un an şi peste mai mult de un an, de câte ori cineva va dori explicaţii sau lămuriri, voi fi deschis să le fac cu toată demnitatea şi cu toată bărbăţia pentru că este o greşeală ale cărei consecinţe trebuie să le înlătur cu răbdare şi cu foarte multă înţelegere pentru sensibilitatea problemei.
Pentru afirmaţiile despre evrei a fost depusă o plângere penală împotriva dumneavoastră la Parchet, de către Romani CRISS şi Centrul pentru Monitorizarea şi Combaterea Antisemitismului (MCA). În ce stadiu se află?
Dan Şova: Nu am fost deloc citat sau înştiinţat de către Parchet, nici nu ştiu cu siguranţă dacă a fost depusă, dar dacă a fost depusă pot să vă spun cu siguranţă că a fost o exagerare, eu nu mi-am dorit nici să neg Holocaustul, nici să fac afirmaţii antisemite, şi dacă ar fi să mă cheme cineva mi-aş reitera poziţia fără niciun fel de probleme.
Numiţi un lucru, un fapt, care v-a impresionat în vizita la Muzeul Holocaustului.
Dan Şova: Am fost realmente impresionat de arhiva pe care o au, de peste 5 milioane de documente, vă daţi seama că nu am avut posibilitatea să le văd pe toate, dar mi-au dat, aveau 18 bibliorafturi de documente şi fotografii din epocă şi vreau să vă spun că printre cele mai impresionante sunt fotografiile cu asasinatele de la Târgu-Frumos, din Călăraşi, fotografiile cu asasinatele din curtea Prefecturii Iaşi, cu cele de la Podul Iloaiei, sunt imagini din lagărul de la Călăraşi, sunt imagini care, sincer vorbind, te lasă fără cuvinte şi abia atunci îţi dai seama de nivelul justificat de sensibilitate a acestei probleme şi de greşeala pe care am făcut-o eu, de greşeala necunoaşterii.
Rasismul, intoleranţa, sunt cauzate de o slabă educaţie ori dumneavoastră aţi terminat o Facultate de Istorie, aveţi un doctorat în Drept. Cum de aţi putut chiar dumneavoastră să spuneţi aşa ceva?
Dan Şova: Nu a fost o scăpare de moment, a fost pur şi simplu o necunoaştere. Eu am terminat Facultatea de Istorie în 2001 şi ţin să le spun tuturor, mai ales celor din domeniu care cunosc foarte bine, că la vremea respectivă în cursurile de istorie contemporană problema evreiască în România pur şi simplu nu era tratată. Lucru care de altfel a fost şi subliniat în raportul asupra Holocaustului în România din 2003, apărut în 2004, făcut de comisia prezidenţială din timpul mandatului dlui Ion Iliescu. Dacă o să vă uitaţi în epocă, la 1999, când eu eram în anul II, Istoria contemporană a României, sub semnătura lui Scurtu şi Buzatu, nu conţinea pur şi simplu nicio referire la problema evreiască. Nu se studia efectiv, era trecută pur şi simplu sub tăcere.
Aţi trimis după afirmaţiile din martie o scrisoare ambasadorului Statului Israel la Bucureşti în care îl asiguraţi că totul a fost o greşeală. Din postura de ministru intentionaţi să trimiteti asemenea scrisori suplimentare în care să vă reafirmaţi greşeala?
Dan Şova: Sigur că da. Intenţionez să trimit chiar în cursul zilei de astăzi o scrisoare către Institutul Simon Wiesenthal din Ierusalim pentru a lămuri şi acolo lucrurile. Dl ambasador al Israelului îmi cunoaşte foarte bine poziţia, de altfel aţi văzut că directorul institutului Wiesel din Bucureşti, dl Alexandru Florian, a avut o intervenţie favorabilă mie, căruia îi mulţumesc şi îi sunt recunoscător, dar domnia sa mi-a fost alături după acea întâmplare, mi-a înţeles foarte clar regretele, m-a sprijinit în studiu şi cunoaşte foarte bine faptul că a fost pur şi simplu o eroare, nu o convingere sau o rea-intenţie.
Guvernul are vreun prejudiciu de imagine prin aceste atacuri care vi se aduc?
Dan Şova: Pentru mine este evident faptul că în această luptă politică există şi tentaţia de a transforma un subiect de necunoaştere şi care trebuie să preocupe învăţământul românesc în ansamblu, pentru că avem o problemă la nivelul învăţământului, în legătură cu predarea istoriei comunităţii evreieşti din România alături de istoria României, ceea ce nu s-a făcut din nefericire, există tentaţia pentru unii de a o transforma într-o armă politică şi a mă ataca, dar atâta timp cât mă simt curat, sincer, liniştit, fără să am niciun fel de problemă în legătură cu acest aspect, ba mai mult decât atât, această problemă chiar o cunosc şi aş fi curios să mă aşez odată la masă cu criticii mei să văd dacă ei ştiu măcar un sfert din ce ştiu eu despre problema asta. Există foartă multă nesinceritate în atacurile politice. Rezervele exprimate de liderii comunităţii evreieşti, asta mi se par fireşti şi am spus, ori de cîte ori vor ridica această problemă, nu voi obosi să explic, să arăt, şi să spun ceea ce cred în mod sincer după ce m-am instruit.
Aveţi în PSD un coleg care a defilat în public îmbrăcat în uniformă nazistă, era în 2009 şi acest fapt a fost menţionat chiar în raportul Departamentului de Stat al Statelor Unite din 2010. Consideraţi că afişarea cu uniforme naziste este benefică?
Dan Şova: Este în mod evident o greşeală mare din punct de vedere politic şi de imagine, mai ales că dl Mazăre este un lider important. Astea nu sunt lucruri cu care să poţi glumi, nu sunt lucruri cu care să faci spectacol, pentru că ele ţin de istoria şi de tragedia uriaşă a unei comunităţi umane şi sunt lucruri cu care trebuie să fim foarte prudenţi şi să avem foarte mare grijă. După ce mergi şi vezi la faţa locului despre ce este vorba, îţi piere cheful şi de glumă, şi devii foarte prudent şi foarte serios în legătură cu această chestiune.