Dăianu, BNR: "Lucrurile se strică în Europa. Colegii mei în frunte cu guvernatorul urmăresc foarte atent pieţele"

Banca Naţională a României va face în aşa fel încât să atenueze volatilitatea cursului leu/euro, a dat asigurări Daniel Dăianu.
Daniel Dăianu (Eugen Horoiu/Epoch Times)
Loredana Diacu
24.06.2016

Referendumul din Marea Britanie are o simbolistică care trece de graniţele sale, a declarat, pentru Ziarul Financiar Daniel Dăianu, membru al Consiliului de Administraţie al BNR, iar implicaţiile Brexitului sunt nu doar economice, ci şi geopolitice.

Referitor la efectele Brexitului asupra României, şi în special asupra monedei naţionale, Dăianu a declarat că BNR va face în aşa fel astfel încât să atenueze volatilitatea cursului leu/euro.

Orice banca centrală din UE se gândeşte şi la un scenariu de Brexit. Nu se poate lăsa aşa ceva în afară. Sunt măsuri de răspuns imaginate. Toţi oamenii sunt la butoane. Colegii mei în frunte cu guvernatorul urmăresc foarte atent pieţele. Sunt măsuri pregătite.

S-a mizat pe rămânere. E o surpriză pentru toată lumea. Părea că va înclina spre "Remain (rămânere)". Pieţele au fost surprinse. Băncile centrale erau pregătite să intervină. Nu se poate pune acest vot pe acelaşi picior cu căderea Lehman Brothers. Există alte implicaţii", a declarat Dăianu pentru zf.ro.

Finanţistul a mai dat asigurări că sistemul bancar este bine capitalizat.

"BNR are rezerve considerabile. Nu avem o prezenţă a capitalului pe termen scurt, dacă fuge să pericliteze stabilitatea financiară şi economică", a subliniat Dăianu.

În noul context creat de Brexit, bugetul pe anul viitor va trebui gândit foarte bine, căci lucrurile se strică în Europa, a ţinut să avertizeze Dăianu.

"Problema noastră este acasă. Deşi avem o datorie publică sub 40%, deşi avem o îndatorare externă în jur de 55% din PIB, deşi vom termina cu un deficit bugetar consolidat, avem un derapaj bugetar mare provocat nu de faptul că economia a intrat în recesiune şi au acţionat stabilizatori automaţI, ci pentru că au fost măsuri de relaxare fiscală.

Trebuie gândit foarte bine proiectul de buget pe 2017 să nu avem un derapaj. Lucrurile se strică în Europa”, a ţinut să declare fostul ministru de Finanţe, pentru sursa citată

Amintim ca referendumul britanic privind Brexit-ul a aruncat pieţele într-o situaţie agitată nemaiîntâlnită de ani de zile, iar nivelele de volatilitate au crescut extrem de mult. Pieţele în Asia sunt în cădere liberă iar lira sterlină scade şi ea. Mai multe informaţii pe acest subiect puteţi accesa aici

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor