Black Friday pe pieţele mondiale. Pieţele din Asia cad, lira scade cu 10%

Referendumul britanic privind Brexit-ul a aruncat pieţele într-o situaţie agitată nemaiîntâlnită de ani de zile, iar nivelele de volatilitate au crescut extrem de mult. Pieţele în Asia sunt în cădere liberă şi lira sterlină scade şi ea.
Cei 11 îngeri care anunţă, cu goarne, Judecata de Apoi. Vatican
Cei 11 îngeri care anunţă, cu goarne, Judecata de Apoi. Vatican (Pleasant Exchanges)

Perspectiva unei ieşiri a Marii Britanii din Uniunea Europeană (Brexit) a făcut ca pieţele din Asia să primească o lovitură puternică vineri.

În aşteptarea rezultatului final al votului privind Brexit-ul, bursa din Tokyo a înregistrat o pierdere de 8 procente, iar Hong Kong-ul a înregistrat o pierdere de peste 5%. Bursa din Sydney a pierdut peste 3%, iar Bursa din Seul 1,5%.

Indicele japonez Nikkei a înregistrat cea mai puternică scădere din martie 2011, când ameninţările unei catastrofe nucleare (provocată de un puternic cutremur de pământ şi un tsunami pe 11.03.2011) au zguduit pieţele financiare.

Pieţele de acţiuni din Europa se îndreaptă de asemenea spre o pierdere bruscă în cursul acestei zile, au sugerat informaţiile oferite de casele de pariuri financiare. Conform IG şi CMC, indicele britanic FTSE, indicele german DAX şi indicele francez CAC vor înregistra pierderi între 6 şi 8 procente.

Doar începutul?

În săptămânile care au precedat votul pentru Brexit, au existat avertismente conform cărora o ieşire a Marii Britanii din UE va cauza o altă debandadă pe cuprinsul pieţelor, provocând pierderi de trilioane, la doar câteva luni după o vânzare masivă şi dureroasă [de titluri de valoare] alimentată de situaţia din China.

Conform rezultatelor din Londra, acel scenariu apocaliptic pare să se desfăşoare acum, au remarcat analiştii.

Lira sterlină a pierdut vineri dimineaţa aproximativ 10 procente, atingând cel mai scăzut nivel al său de la mijlocul anilor 1980 şi marcând cea mai puternică scădere într-o singură zi a monedei britanice din istoria sa.

În acelaşi timp, preţurile globale la petrol au scăzut cu peste 5% în Asia. Indicele US benchmark West Texas Intermediate pentru livrările din luna august a căzut în mod considerabil, acelaşi lucru întâmplându-se şi pentru indicele Brent pentru livrările din luna august.

Yenul a câştigat în cursul după amiezii (ora locală a Japoniei), datorită refugierii capitalului de pe pieţele din Europa.

Guy Vehofstadt, liderul liberalilor din Parlamentul European a declarat că Marea Britanie a pierdut vineri în peste 350 de miliarde de lire sterline.