Daciana Sârbu, europarlamentar PSD, despre scandalul cărnii de cal: ”O fraudă şi acuzaţii fără probă la adresa României” (interviu)

Daciana Sârbu.
Daciana Sârbu. (Epoch Times România)

Săptămâna trecută presa britanică a relatat despre prezenţa cărnii de cal în preparate de tip lasagna vândute în Marea Britanie, carne care ar proveni din România. Scandalul a început odată cu informaţiile furnizate de cotidianul tabloid "The Sun", potrivit cărora caii sălbatici, supuşi relelor tratamente în România, ar fi fost sacrificaţi, iar carnea lor ar fi ajuns sub formă de preparate în supermarket-urile din Anglia. Daciana Sârbu, europarlamentar şi membră a Comisiei pentru mediu, sănătate publică şi siguranţă alimentară din Parlamentul European, respinge acuzaţiile aduse României într-un interviu acordat Epoch Times România.


Cine este de vină pentru scandalul cărnii de cal găsite în lasagna şi burgeri congelaţi din supermarket-urile britanice? Lanţul de furnizori care trece prin România, Olanda, Cipru şi alte ţări? Sau lipsa unei legislaţii europene restrictive?

Acest scandal a apărut din cauza unei fraude – sau multitudini de fraude - comise în lanţul alimentar, însă este foarte clar că vinovăţia nu aparţine furnizorilor români de carne de cal. Acest lucru a fost verificat rapid de autorităţile române, care au reacţionat urgent şi au transmis şi celorlalte state membre, autorităţilor europene, precum şi presei internaţionale că frauda are originea în altă parte.

Legislaţia europeană în domeniu este în general suficient de dezvoltată şi de restrictivă, chiar dacă mai poate suporta îmbunătăţiri, însă aici a fost vorba despre fraude legate de etichetarea cărnii, şi nu de acţiuni ce ar fi fost permise de lipsa reglementărilor.

Personal, am cerut Comisiei Europene să aducă îmbunătăţiri mecanismelor de trasabilitate la nivel european şi să aibă în vedere impunerea testării mai frecvente a alimentelor, în mod special a cărnii.

Tabloidul britanic The Sun nu aduce probe atunci când susţine că carnea de cal ar fi provenit de la cai sălbatici din Pădurea Letea chinuiţi şi ucişi pentru export. Este aceasta o nouă încercare de a denigra România, după campaniile negative de presă menite să descurajeze imigraţia română în Marea Britanie?

Au fost lansate acuzaţii fără probe şi nu este prima dată când tabloidele britanice fac acest lucru. Este posibil într-adevăr ca ele să încerce cuplarea celor două subiecte. Însă este o încercare nereuşită, deoarece presa de calitate din Marea Britanie, începând cu BBC, a relatat corect răspunsul autorităţilor române.

Au fost lansate nişte acuzaţii fără probe şi nu este prima dată când tabloidele britanice fac acest lucru. Este posibil într-adevăr ca ele să încerce cuplarea celor două subiecte. Însă este o încercare nereuşită, deoarece presa de calitate din Marea Britanie, începând cu BBC, a relatat corect răspunsul autorităţilor române.

Legat de imigraţie, important este că însuşi preşedintele Comisiei Europene a afirmat răspicat că nu se pune problema ca Marea Britanie să prelungească restricţiile pentru români după 1 ianuarie 2014, când acestea vor fi irevocabil eliminate.

Reprezintă înlocuirea cărnii de vită cu cea de cal un semnal spectaculos că a fost atinsă o limită în efortul de reducere a costurilor cărnii? Cum ar putea fi rezolvată problema legată de faptul că industria alimentară a rămas cu o linie de aprovizionare lungă, complexă, transfrontalieră şi supusă unor presiuni extreme?

Vorbim de o piaţă integrată la nivelul UE, deci este de aşteptat ca unele produse să urmeze un traseu transfrontalier de la furnizorul materiei prime şi până la beneficiarul final. Tocmai de aceea avem reguli atât de complicate şi de extinse – pentru că acest traseu să fie controlat.

În cazul de faţă vorbim despre încălcarea regulilor, care trebuie să facă obiectul unor sancţiuni. Vorbim de companii foarte mari, iar dacă în efortul lor de creştere a profitului acestea au recurs la fraude, ele trebuie să plătească. De aceea am subliniat în apelul meu către Comisie că îmbunătăţirea sistemului de detectare a fraudelor (prin monitorizare şi testare mai frecventă) ar putea descuraja astfel de tentative, iar sistemul de trasabilitate ar fi mai sigur.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Opinii