Carne de cal în produse Buitoni, Nestle le retrage din magazinele din Italia (presa italiană)

(FABRICE COFFRINI / AFP / Getty Images)

Decizia grupului elveţian Nestle, numărul unu mondial în agroalimentaţie, de a retrage de la vânzare în Italia produse Buitoni conţinând carne de cal se află marţi în atenţia principalelor publicaţii din Peninsulă.

'Carne de cal în produse Buitoni', titrează La Repubblica de la Roma, care scrie că Nestle a decis luni să retragă 'imediat' de la vânzare în Italia ravioli şi tortellini vânduţi sub numele 'Buitoni Beef Ravioli' şi 'Buitoni Beef Tortellini', care vor fi înlocuite cu produse în cazul cărora testele ADN au confirmat că au un conţinut de sută la sută carne de vită.

Decizia a fost luată în urma unor teste efectuate de Nestle, care a descoperit urme de ADN de cal în două produse pe bază de vită furnizate de Buitoni, una dintre cele mai importante companii italiene în sectorul agroalimentar. Proporţia de carne de cal în aceste produse este mai mare de 1%, precizează principalul cotidian roman.

'Siguranţa alimentară nu este pusă în discuţie, dar proasta etichetare a produselor face ca acestea să nu îndeplinească criteriile foarte stricte pe care consumatorii le aşteaptă din partea noastră', a precizat luni grupul elveţian într-un comunicat preluat de La Repubblica.

Grupul Nestle a mai precizat că a dispus noi teste pentru a depista eventuale urme de carne de cal în carnea de vită, în instalaţiile sale de producţie din Europa.

Vor fi întărite controalele de calitate şi vor fi efectuate noi teste, deoarece 'asigurarea calităţii şi a siguranţei produselor a fost întotdeauna o prioritate' pentru grupul elveţian, care le cere scuze consumatorilor şi asigură că 'vor fi întreprinse toate acţiunile necesare pentru a înfrunta această problemă', a dat asigurări Nestle, care a precizat că vor fi retrase de la vânzare şi 'Lasagnes a la Bolognaise Gourmandes' produse în Franţa, anunţă publicaţia menţionată.

Buitoni a anunţat luni că va retrage din Italia produsele în care a fost găsită carne de cal în loc de vită. Buitoni este una dintre cele mai mari industrii alimentare din Peninsulă, fondată în 1827 la Milano, în regiunea Lombardia (nord), de antreprenorul italian Giovanni Battista Buitoni. Marca Buitoni este, la ora actuală, proprietate a grupului agroalimentar elveţian Nestle, informează La Repubblica.

Scandalul cărnii de cal descoperită în unele produse alimentare a împins cele 27 de state membre ale Uniunii Europene (UE) să recurgă în această perioadă la teste pentru a depista prezenţa cărnii de cal, decizie la care s-a opus numai Italia, primul consumator de carne de cal în Europa, semnalează publicaţia amintită.

'Scandalul cărnii de cal ajunge în Italia', titrează Corriere della Sera din Milano, care scrie că Nestle a decis să retragă din Italia ravioli şi tortellini în care au fost descoperite urme de ADN de carne de cal, în proporţie de circa 1%. Aceeaşi decizie a fost luată şi în ceea ce priveşte Spania. Se extinde scandalul iniţiat cu produse lasagna de la Findus, în care au fost descoperite urme de carne de cal vândută în loc de carne de vită, scandal care a izbucnit în Marea Britanie, menţionează principalul cotidian milanez.

Decizia luată de grupul Nestle a fost difuzată de site-ul publicaţiei Financial Times. Potrivit cotidianului britanic, grupul elveţian ar fi informat autorităţile din Italia şi din Spania care se ocupă de siguranţa alimentară. Acum o săptămână, Nestle declarase că propriile produse pe bază de carne de vită nu conţineau urme de carne de cal, potrivit Corriere della Sera.

'Carne de cal şi în Italia', titrează La Stampa din Torino, care scrie că Nestle a decis să retragă ravioli şi tortellini produse de societatea Buitoni. Potrivit Financial Times, testele ADN efectuate au indicat prezenţa unui procent de peste 1% de carne de cal, în loc de carne de vită, în unele produse vândute în Italia şi în Spania.

După cazurile din Marea Britanie şi după acelea care se referă la industria alimentară franceză Spanghero - şi la furnizorii săi din România - acum acest scandal loveşte şi Italia, conchide publicaţia menţionată.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe