Carne de cal: Etichetarea numelui ţării de origine pentru carnea procesată

(photos.com)

Vorbitorul grupului PPE în cadrul Comisiei parlamentare pentru sănătate publică şi siguranţă alimentară, Richard Seeber, solicită o mai bună aplicare a normelor existente de etichetare a produselor alimentare şi o revizuire a regulamentului privind etichetarea produselor alimentare, ca urmare a scandalului recent cu carnea de cal. Comisia a discutat astăzi despre posibilele consecinţe ale etichetării necorespunzătoare a cărnii de cal, întâlnită în multe ţări din UE.

"Ceea ce a fost descoperit în ultimele zile este o fraudă majoră Aceasta este o încălcare clară a normelor europene actuale privind etichetarea produselor alimentare. Acesta este motivul pentru care avem nevoie în primul rând de mai multe controale şi o mai bună aplicare a normelor existente", a declarat Richard Seeber, co-coordonator al grupului PPE în cadrul Comisiei pentru mediu, sănătate publică şi siguranţă alimentară a Parlamentului European. Din acest motiv, dl Seeber salută iniţiativa Comisiei Europene de a finanţa mai multe teste ADN la carne. "Frauda etichetării trebuie să devină o infracţiune penală în Europa. Dacă este tratată doar ca un delict administrativ, regulile sunt inutile", a subliniat el.

Richard Seeber cere o revizuire a normelor de etichetare pentru carnea procesată: "Unul din motivele care stau la baza acestui scandal este faptul că nu este suficient de clar ce se găseşte în carnea procesată şi locul de unde provine aceasta."

"Vreau la nivelul UE o etichetare clară şi armonizată, în care să fie indicată ţara de origine a cărnii procesate de-a lungul întregului comerţ şi linii de procesare. Toate normele de etichetare au nevoie de controale mai multe şi mai dure. Cea mai bună lege este inutilă dacă nu este pusă în aplicare", a conchis Richard Seeber.

În plus, domnul Seeber salută evaluarea impactului efectuată în prezent de Comisia Europeană care analizează fezabilitatea unui sistem de etichetare cuprinzătoare, care să includă ţara de origine, pentru toate produsele.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe