Dacian Cioloş: "Plagiatele afectează credibilitatea sistemului de învăţământ doctoral din România"

Dacian Cioloş
Dacian Cioloş (Eugen Horoiu/Epoch Times)

Plagiatele demonstrate în ultimul timp afectează credibilitatea sistemului de învăţământ doctoral din România, a declarat luni premierul Dacian Cioloş, la deschiderea anului universitar.

Aflat la Cluj-Napoca, la deschiderea anului universitar la Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) "Iuliu Haţieganu'', şeful Guvernului a opinat că trebuie luate măsuri clare şi drastice în formarea doctorală, pentru a nu compromite "ceea ce se face bun" şi a remintit că formarea doctorală este una de elită şi nu una curentă.

"Pe partea de educaţie mai avem lucruri de făcut pentru a întări credibilitatea sistemului de formare, în primul rând de formare doctorală care are nevoie de o recredibilizare. Avem nevoie să luăm măsuri clare şi drastice în România în formarea doctorală pentru a nu compromite ceea ce se face bun. Din păcate, cu această problemă a plagiatelor, imaginea sistemului de învăţământ doctoral din România riscă să fie afectată în Europa şi în lume, dacă nu luăm măsuri drastice, clare şi ferme. (…) E important să avem o abordare frontală legată de aceste riscuri de plagiat şi să trecem la o reevaluare a şcolilor doctorale astfel încât să eliminăm orice suspiciuni asupra şcolilor doctorale, să facem o separare clară între şcolile doctorale care produc ştiinţă şi cele care produc diplome de doctorat pe bandă rulantă", a afirmat Cioloş, citat de Mediafax.

Declaraţiile lui Cioloş au loc pe fundalul unui nou scandal de plagiat, în centrul căruia se află nimeni alta decât Laura Codruţa Kovesi, şefa DNA, instituţie devenită simbol al luptei anticorupţie. Acuzaţiile au fost lansate de deputatul Sebastian Ghiţă, titular al mai multor dosare penale. Pe de altă parte, un ONG clujean susţine că a găsit 11 indicii de plagiat în teza de doctorat a şefei DNA.