ONG clujean cere reanalizarea doctoratului şefei DNA: "Teza menţionată cuprinde un număr semnificativ de incidenţe de plagiat"

Iniţiatorii şi depozitarii Indexului Operelor Plagiate în România (www.plagiate.ro) au cerut instituţiilor abilitate să analizeze lucrarea de doctorat a Codruţei Kovesi şi să dispună retragerea titlului de doctor dacă se va dovedi că şefa DNA a plagiat.
Laura Codruţa Kovesi
Laura Codruţa Kovesi (Epoch Times România)

Grupul pentru Reformă şi Alternativă Universitară (GRAUR) Cluj-Napoca, asociaţie care susţine că a descoperit 11 situaţii de plagiat în urma analizării lucrării de doctorat a şefei DNA, a cerut instituţiilor abilitate realizarea unei anchete în cazul Codruţei Kovesi şi retragerea titlului de doctor, dacă se va dovedi că procuroarea a plagiat, relatează Mediafax.

"Prin prezenta vă solicităm să dispuneţi realizarea unei anchete cu privire la condiţiile pe care noi le apreciem, în mod argumentat, drept neconforme cu privire la modul de elaborare şi redactare a tezei de doctorat depusă şi susţinută în instituţia ce conduceţi identificată prin descrierea: KÖVESI, Laura Codruţa Combaterea crimei organizate prin dispoziţii de drept penal. Teză de doctorat. Conducător ştiinţific: Prof.univ.dr.Viorel Paşca. Timişoara: Universitatea de vest. 2011", se arată în adresa transmisă Universităţii de Vest din Timişoara şi Ministerului Educaţiei, de către Asociaţia Grupul pentru Reformă şi Alternativă Universitară (GRAUR) Cluj-Napoca.

Totodată, reprezentanţii asociaţiei cer ca în cazul în care "circumstanţele neconformităţilor sesizate se vor dovedi în întregime sau în mod parţial veridice", să se dispună retragerea titlului de doctor.

"În concluzia analizei noastre, rezultă că teza menţionată cuprinde un număr semnificativ de incidenţe de plagiat, adică cel puţin 11, astfel încât lucrarea are caracterul unei lucrări plagiate. Este şi raţiunea pentru care vă solicităm să dispuneţi iniţierea procedurii de retragere a titlului ştiinţific acordat autoarei.

În analiză se mai ţine seama de faptul că autorul operei incriminate a spus tot ce a avut de spus în momentul în care a depus teza. Orice relaţii sau explicaţii justificatoare asupra stării de fapt trebuie să se regăsească în teza depusă. Întrucât niciunul din pasajele preluate de autoarea tezei nu poartă semne de identificare, pare a fi raţional că niciodată autorul nu a avut vreo intenţie de a separa contribuţia sa reală de preluările realizate pe care a ţinut să pară a fi ale sale", se precizează în cerere.

GRAUR este o asociaţie non‐guvernamentală care se ocupă cu promovarea integrităţii vieţii academice, "cu prioritate pentru plagiat ca încălcare a eticii academice cu consecinţe deosebit de grave în proliferarea corupţiei în societatea românească".

"Suntem iniţiatorii şi depozitarii Indexului Operelor Plagiate în România, dezvoltat în format electronic la adresa www.plagiate.ro şi publicat periodic în format tipărit. Prezentul caz are la bază informaţia din domeniul public şi aflată pe mai multe site‐uri în format aproape identic'', se arată în comunicatul ONG-ului.

Reamintim că solicitarea GRAUR vine în contextul în care deputatul PRU Sebastian Ghiţă s-a "autodenunţat", susţinând că a participat la o presupusă măsluire a raportului referitor la lucrarea de doctorat a şefei DNA.

Pe de altă parte, procurorul - şef al DNA a negat acuzaţia, însă a refuzat să ceară reanalizarea lucrării DNA, susţinând că acest demers trebuie făcut de cei care au îndoieli, nu de ea.

"Sper că glumiţi. Adică, eu care am o teză corectă, să spun – 'vă rog, verificaţi-mi dvs. teza, că eu ştiu că e corectă, dar verificaţi-o şi dvs'. Cine contestă acest verdict definitiv, să vină cu probe şi să facă sesizare", a declarat şefa DNA, întrebată fiind de ce nu cere reanalizarea lucrării.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne