Cutremurul din Nepal a fost detectat în partea superioară a atmosferei
alte articole
La aproximativ 21 de minute după ce cutremurul de pământ de magnitudine 7,8 a lovit Nepalul în 25 aprilie, valuri de energie au pătruns în partea superioară a atmosferei Pământului creând o tulburare, a descoperit NASA.
Această observaţie ar putea aduce savanţii mai aproape de ziua în care vor putea crea un sistem pentru prezicerea cutremurelor de pământ şi a altor dezastre naturale devastatoare.
Mai specific, energia emisă a tulburat electronii din ionosferă – stratul din atmosferă localizat de la 60 până la 1.000 de km deasupra suprafeţei Pământului – conform citirilor făcute de o staţie GPS din Lhasa, Tibet, situată la aproximativ 644 km de epicentrul cutremurului.
Cele două chenare din poza articolului reprezintă datele GPS. În panoul superior se observă conţinutul total vertical de electroni (VTEC), iar tiparele în formă de unde reprezintă tulburările în distribuţia electronilor din ionosferă. Undele încercuite sunt măsurătorile făcute după cutremurul din Nepal.
Panoul inferior arată puterea relativă a acelor tulburări prin folosirea de culori, roşul fiind folosit pentru o intensitate mai mare şi albastru pentru una scăzută. Măsurătorile determinate de cutremurul de pământ sunt încercuite.
După marele cutremur de pământ Tohoku din Japonia din 11 martie 2011, cercetătorii de la NASA au analizat datele privind ionosfera ce au fost înregistrate înaintea evenimentului şi au descoperit că VTEC-ul ionosferei “a crescut dramatic în zona epicentrului, atingând un punct maxim cu 3 zile înainte să lovească acel cutremur de pământ”, conform unei postări pe blogul Physics arXiv de la MIT.
În plus, cercetătorii au analizat datele furnizate de satelit şi au observat o creştere considerabilă în emisiile de infraroşii deasupra epicentrului, ajungând la un punct maxim cu câteva ore înainte să se producă cutremurul.
“Cu alte cuvinte, atmosfera s-a încălzit”, scrie în postarea de pe Physics arXiv.
Savanţii speră ca prin studierea tiparelor undelor de energie din ionosferă cauzate de fenomene naturale periculoase precum cutremure de pământ, erupţii vulcanice şi tsunami-uri, precum şi prin studierea datelor de satelit, ei vor fi capabili să creeze modele care, într-o bună zi, ar putea deveni parte a unor sisteme de alertare timpurie a fenomenelor naturale dificil de detectat. Dar savanţii încă nu se află în acest stadiu.
În prezent, încă este vorba de observare, colectare de date şi emiterea de ipoteze, şi nu de o prezicere a cutremurelor de pământ.
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.