Nepalul a refuzat ajutorul Taiwanului pentru a nu ofensa China?
alte articole
În Nepal oamenii mor, clădirile se prăbuşesc şi sate întregi sunt acoperite de căderi de pietre după ce un cutremur sever de pământ a lovit sâmbătă dimineaţa naţiunea himalaiană. În ciuda faptului că are nevoie de tot ajutorul pe care îl poate obţine, guvernul nepalez a decis să refuze o ofertă de ajutor din partea Taiwanului – foarte posibil în numele politicii.
Viceministrul taiwanez de Externe Andrew Kao a declarat luni că Nepalul a refuzat “pe moment” implicarea Taiwanului în eforturile de căutare şi salvare, susţine agenţia centrală taiwaneză de ştiri. Kao a declarat că Taiwanul va trimite în avans o echipă medicală dar nu este clar dacă guvernul nepalez îi va permite să opereze.
Nepalul respinge ajutorul Taiwanului pe motivul că cele două ţări nu sunt suficient de apropiate, diplomatic sau din alte puncte de vedere. Există o “mare distanţă” între Taiwan şi Nepal şi o “lipsă de zboruri aeriene directe şi relaţii diplomatice”, raportează agenţia centrală de ştiri. Nepalul se va baza în schimb pe vecinii săi, China şi India, şi va anunţa Taiwanul doar când va fi nevoie de ajutor suplimentar.
Refuzul Nepalului pentru ajutor este ciudat din moment ce nevoile oamenilor sunt urgente – zeci de mii au rămas fără locuinţe după cutremurul de pământ. Numărul victimelor a crescut la peste 5.000 iar cel al răniţilor la peste 10.000.
Acest refuz este cu atât mai deplasat cu cât guvernul nepalez, care a anunţat marţi trei zile de doliu naţional, a făcut apel la comunitatea internaţională pentru a primi cât mai multe ajutoare. “Cerem ţărilor să ne trimită ajutoare speciale şi echipe medicale. Avem nevoie disperată pentru o expertiză străină suplimentară pentru a putea ieşi din această criză”, a declarat secretarul şef al guvernului nepalez, Leela Mani Paudel, conform BBC.
Taiwanul dispune de echipe bine pregătite pentru operaţiuni de căutare şi salvare în caz de cutremure de pământ, aşa cum a dovedit-o în Sichuan în 2008 şi în Haiti în 2011. În plus, Taiwanul este renumit pentru “abilitatea sa de a investi resurse enorme în eforturile de ajutorare”, a declarat Don Rodgers, profesor de ştiinţă politică la Colegiul Austin din SUA.
Într-adevăr, Taiwanul a promis ajutoare în valoare de aproximativ 300.000 de dolari şi au fost lansate campanii pentru strângere de fonduri. Câteva grupuri guvernamentale şi de caritate taiwaneze plănuiesc misiuni de salvare în Nepal, a raportat Reuters.
Deşi guvernul nepalez nu şi-a anunţat în mod oficial motivele pentru care a refuzat ajutorul, taiwanezii consideră că relaţiile apropiate dintre Nepal şi regimul chinez reprezintă motivul real din spatele acestei situaţii.
S-ar putea ca publicul şi politicienii din Taiwan să intuiască adevărul.
Pe website-ul său, guvernul nepalez laudă relaţia diplomatică cu statul chinez, care datează din secolul al V-lea. De asemenea, guvernul nepalez a declarat în mai multe comunicate de presă de-a lungul anilor că susţine poziţia regimului chinez că Taiwanul şi Tibetul sunt părţi “integrale” şi “inalienabile” ale Chinei.
Taiwanul priveşte chestiunea în mod diferit. În mod oficial, guvernul taiwanez aderă la principiul “o singură China”, care a fost adoptat de Taiwan şi Republica Populară Chineză în 1992. Conform acestui principiu, ambele state sunt de acord că există o singură China dar nu sunt de acord în privinţa guvernului care trebuie să reprezinte China.
“Deşi guvernul din Nepal nu a indicat în mod special că a refuzat ajutorul Taiwanului datorită presiunilor din partea Chinei, este dificil să ne imaginăm un alt motiv”, a declarat Rodgers. Ar fi “tragic pentru poporul nepalez ca jocul de putere al Chinei şi problemele geopolitice să aibă prioritate în faţa nevoilor oamenilor.”
Centrul istoric din Kathmandu, care face parte din patrimoniul mondial UNESCO, a fost distrus în acest cutremur. Ruinele faimosului turn Dharhara, datând din 1832, reprezintă imaginea dezolantă a distrugerilor provocate de cutremur, susţine Agerpres.
Organizaţia Naţiunilor Unite susţine că 8 milioane de oameni au fost afectaţi de cutremurul de pământ din Nepal, adică mai mult de un sfert din populaţia ţării. ONU a adăugat că aproximativ 1,4 milioane de oameni au nevoie urgentă de alimente.
În plus, spitalele nepaleze nu sunt capabile să facă faţă numărului enorm de oameni care au nevoie de îngrijire medicală şi unii nepalezi s-au plâns că ajutoarele ajung greu la ei.
Cel mai devastator cutremur de pământ, care s-a produs în urmă cu 81 de ani în ţară, a declanşat, de asemenea, avalanşe puternice care au ucis 18 oameni pe muntele Everest – cel mai grav dezastru din istoria celui mai înalt vârf de pe mapamond.
Peste 200 de oameni au fost blocaţi pe munte dar elicopterele desfăşoară acţiuni de salvare. Aproximativ 60 dintre aceştia au fost salvaţi luni, iar operaţiunile continuă, a declarat Ministerul nepalez al Turismului.
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.