China plănuieşte să construiască un tunel de cale ferată pe sub Everest

China plănuieşte să construiască un tunel de cale ferată pe sub Everest pentru a face o legătură directă cu Nepalul, şi în acest fel călătoria cu trenul între Calcutta şi Beijing ar putea deveni o posibilitate în viitor.
Muntele Everest. (Captură Foto)
Andrei Popescu
25.04.2015

China plănuieşte să construiască un tunel de cale ferată pe sub Everest pentru a face o legătură directă cu Nepalul, şi în acest fel ar putea extinde în viitor calea ferată până la Calcutta.

O cale ferată se întinde deja din Xining, în centrul Chinei, până în Tibet. Dar oficialii chinezi au declarat că Nepalul a cerut ca ruta să fie extinsă până la graniţă şi către Kathmandu.

Rapoartele din Kathmandu au sugerat că linia propusă ar putea continua apoi către Lumbini, localitate care este inclusă în Patrimoniul Mondial, trecându-se pe sub Everest pentru a se ajunge în zona respectivă.

“Linia de cale ferată probabil va trece pe sub Everest, aşadar muncitorii vor trebui să sape nişte tuneluri foarte lungi”, a afirmat Wang Menghsu, expert în cale ferată la Academia Chineză de Inginerie.

El a declarat ziarului China Daily că, la cererea Nepalului, tratativele sunt în desfăşurare, dar a adăugat că, datorită terenului himalaian provocator, trenurile către Kathmandu, indiferent pe ce tip de linie ar călători, vor avea probabil o viteză maximă de 80 km pe oră.

Această propunere arată influenţa pe care o are China în Nepal, unde Beijingul, de câţiva ani, construieşte drumuri şi investeşte miliarde în hidrocentrale şi telecomunicaţii.

Noua legătură va oferi o posibilă rută pentru călătorii din Beijing ce doresc să ajungă în Lumbini, loc carel atrage un mare număr de turişti şi pelerini.

Oficialii chinezi au declarat că legătura va fi finalizată până în 2020 şi analiştii au sugerat că aceasta ar putea fi de asemenea extinsă în India.

Însă acest proiect ar putea întâlni o oarecare opoziţie din partea Indiei, care se teme de expansiunea influenţei Chinei în ţară şi în Oceanul Indian. De fapt, India este neliniştită şi de prezenţa Chinei în Nepal, cel mai apropiat vecin al său.

Planurile Chinei de a extinde reţeaua feroviară în Tibet au fost întâmpinate de asemenea de numeroase critici din partea grupurilor pentru drepturile omului, incluzând Campania Internaţională pentru Tibet.

În 2006 China a construit calea ferată Qingzang, care leagă provincia Qinghai de Tibet. Guvernul chinez a promis că noua cale ferată va aduce prosperitate economică în regiunea tibetană, dar exilaţii şi activiştii tibetani din întreaga lume susţin că de fapt aceasta o va ajuta pe China să domine în continuare Tibetul şi să distrugă cultura şi mediul său înconjurător.

De când a pătruns cu trupele sale în regiunea Tibetului în 1950, Beijingul a mutat milioane de chinezi din regiunea Han în Tibet. Activiştii susţin că acest lucru duce la distrugerea culturii tibetane. Tibetanii se plâng că statutul lor a fost redus la acela de cetăţeni de clasă mijlocie în propria lor ţară.

Pentru China, construcţia căii ferate reprezintă o realizare tehnologică şi în primul rând un câştig politic. Timp de generaţii, liderii comunişti au căutat să îşi consolideze puterea asupra vastelor regiuni vestice ale Chinei. Realizarea unei căi ferate de legătură cu Tibetul reprezintă — cel puţin simbolic — un alt exemplu al acestui scop.

Dalai Lama, liderul spiritual al Tibetului, şi-a manifestat în mai multe rânduri temerea sa că această cale ferată – Qingzang – este realizată în urma descoperirii unor rezerve naturale importante în Tibet. El a declarat că o exploatare exagerată va distruge ecosistemul platoului Himalaian.

Îngrijorarea sa a fost confirmată de geologii chinezi. Conform agenţiei de ştiri China News Service, construirea căii ferate este un pas cheie în utilizarea resurselor naturale şi dezvoltarea economiei globale în Tibet, potrivit date lordezvăluite de Meng Xianlai, directorul Biroului chinez de Supraveghere Geologică.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor